Termenul de 45 de zile in care pot fi atacate hotararile adunarilor generale ale asociatiilor de proprietari, care curge incepand cu data adoptarii hotararii, este neconstitutional, a decis Curtea Constitutionala (CCR), in sedinta din 18 mai 2011, apreciind ca proprietarilor le este ingradit liberul acces la justitie.
Astfel, prin Decizia nr. 670/2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 25 alin. (4) si ale art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 421, din 16 iunie 2011,
CCR a admis exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Articolul respectiv prevedea posibilitatea de a ataca in justitie o hotarare a adunarii generale, care este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Curtea a decis ca sintagma „
de la adoptarea acesteia” este neconstitutionala.
Autorii exceptiei de neconstitutionalitate sustin ca textele de lege sunt neconstitutionale, intrucat proprietarii care nu au avut cunostinta nici de adunarea asociatiei de proprietari si nici de faptul ca s-ar fi adoptat vreo hotarare a acesteia nu mai au posibilitatea apararii drepturilor ai caror titulari sunt.
De asemenea, ei considera ca se incalca accesul liber la justitie, avand in vedere ca acest drept este limitat de promovarea actiunii in termen de 45 de zile de la adoptare. In acest context, autorii exceptiei subliniaza ca prevederile de lege criticate sunt neconstitutionale prin faptul ca legiuitorul nu a impus prin norma legala criticata obligativitatea ca
hotararile adoptate sa fie comunicate tuturor proprietarilor intr-un anumit termen, iar termenul de promovare a actiunii in justitie de 45 de zile sa fie calculat de la comunicarea hotararilor adoptate de asociatia de proprietari, si nu de la adoptarea lor.
Totodata, in opinia autorilor exceptiei de neconstitutionalitate, textele de lege criticate contravin dispozitiilor constitutionale ale art. 16 privind egalitatea in drepturi, art. 21 care consacra accesul liber la justitie, art. 24 referitoare la dreptul la aparare si art. 44 privind dreptul de proprietate privata, precum si dispozitiilor art. 6 privind dreptul la un proces echitabil, art. 14 privind interzicerea discriminarii, art. 17 privind interzicerea abuzului de drept si art. 18 privind restrangerile ce pot fi aduse drepturilor si libertatilor, dispozitii cuprinse in Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
In acelasi timp, si Avocatul Poporului considera ca prevederile legale criticate ingradesc dreptul partilor interesate de a se adresa justitiei pentru apararea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime.
Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea a constatat ca textele de lege criticate nu fac niciun fel de distinctie intre proprietarii-membri ai asociatiei de proprietari si ceilalti proprietari.
“Asa cum rezulta si din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007, hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari privind buna intretinere si exploatare a condominiului, inclusiv cele de reabilitare termica si/sau cele de consolidare, sunt obligatorii pentru toti proprietarii din condominiu, indiferent daca sunt sau nu membri ai asociatiei de proprietari. Asa fiind, Curtea apreciaza ca nu poate fi retinuta contrarietatea acestor prevederi cu principiul constitutional al egalitatii in drepturi, prevazut in art. 16 alin. (1) din Legea fundamentala”, se arata in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate.
In acelasi timp, Curtea apreciaza ca proprietarii care nu au avut cunostinta de adunarea generala a asociatiei de proprietari si nici de faptul ca s-a adoptat o hotarare a acesteia, prin care au fost afectati,
se pot afla in situatia de a nu putea contesta hotararea in termenul prevazut de norma legala criticata, si anume cel de 45 de zile de la adoptarea acesteia.
Din aceasta perspectiva,
Curtea constata ca art. 26 din Legea nr. 230/2007 aduce atingere dreptului de a accede efectiv la justitie pentru apararea drepturilor legitime al persoanelor interesate.
Comentarii articol (2)