Comisia Europeana a lansat, in aceasta saptamana, competitia de desemnare a orasului care va deveni Capitala Verde a Europei in anul 2014. Patru orase - Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz si Nantes - au primit acest titlu pana acum. Toate orasele europene care au mai mult de 200.000 de locuitori isi pot depune candidatura.
„Premiul «Capitala verde a Europei» este un argument puternic pentru a convinge autoritatile locale ca dezvoltarea urbana sustenabila reprezinta calea catre un viitor prosper. Astept cu nerabdare sa primesc noi candidaturi din toata Europa, care sa demonstreze cum se pot imbina investitiile in protectia mediului cu cresterea economica si cu un grad mai ridicat al bunastarii”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potoènik.
Potrivit CE, toate orasele europene care au mai mult de 200.000 de locuitori isi pot depune candidatura pentru titlul de „Capitala verde a Europei” in 2014. Participarea este deschisa tuturor statelor membre ale UE, tarilor candidate (Turcia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Croatia, Muntenegru si Islanda), precum si tarilor din Spatiul Economic European (Islanda, Norvegia si Liechtenstein).
In cazul tarilor in care nu exista niciun oras care sa aiba mai mult de 200 000 de locuitori, este eligibil orasul cel mai mare. Orasele isi pot depune candidatura prin intermediul unui formular online, la adresa
www.europeangreencapital.eu.
Data limita pentru depunerea candidaturilor pentru titlul din 2014 este 14 octombrie 2011. Titlul este acordat de un juriu international, asistat de un grup de experti recunoscuti pe plan international in diverse domenii ale protectiei mediului. Castigatorul va fi anuntat in iunie 2012.
Potrivit CE, campania de acordare a acestui premiu urmareste sa recompenseze orasele care si‑au dovedit deja capacitatea de a atinge tinte ambitioase in domeniul mediului, sa incurajeze asumarea obiectivelor in ceea ce priveste imbunatatirea mediului si dezvoltarea sustenabila si sa ofere un exemplu altor orase europene.
Astfel, conform CE, candidaturile vor fi evaluate pe baza a 12 indicatori: contributia pe plan local la combaterea schimbarilor climatice globale, transporturile, zonele verzi urbane, zgomotul, generarea si administrarea deseurilor, natura si biodiversitatea, aerul, consumul de apa, tratarea apelor uzate, ecoinovarea si ocuparea sustenabila a fortei de munca, gestionarea mediului de catre autoritatile locale si performantele energetice.
Capitala verde a Europei este rezultatul unei initiative a oraselor care promoveaza o abordare ecologica. Conceptul a fost formulat initial in Estonia, la 15 mai 2006, la initiativa fostui primar al Tallinnului, Jüri Ratas, la o intrunire in cadrul careia 15 orase europene si Asociatia oraselor estoniene au semnat un memorandum de intelegere comun privind instituirea acestui premiu.
Informatii suplimentare aici.
Comentarii articol (0)