ACCES GRATUIT
E posibil sa restituim o parte din fondurile UE contractate pentru infrastructura. Afla cat vom da inapoi!
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va verifica toate proiectele de dezvoltare a infrastructurii, finantate in cadrul Axei 2 a Programului Operational Regional (POR), dupa ce Comisia Europeana a constat deficiente in sistemul de achizitii publice folosit in adjudecarea contractelor, au anuntat reprezentantii MDRT marti. Daca se va stabili ca fondurile au fost alocate incorect, banii vor fi restituiti UE.
Articolul continuă mai jos
Pana la finalizarea verificarilor,
platile intermediare sunt intrerupte pentru Axa 2 - Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport - a Programului Operational Regional.
Potrivit MDRT, in perioada iulie-august 2011 vor fi controlate 124 de contracte de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2. In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi propuse corectii financiare cuprinse intre
2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente.
Nereguli in sistemul de achizitii publice
Comisia Europeana a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Raportul preliminar al
misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, avand obiect verificarea proiectelor de reabilitare sau modernizare rutiera a unor drumuri judetene din Teleorman, Ilfov si Buzau, finantate din fonduri europene.
In Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor
criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor,
folosirea nejustificata a procedurii accelerate si
lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare.
Ca urmare a deficientelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 pana la indeplinirea masurilor propuse Romaniei de Comisia Europeana.
CE a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2, urmand ca, dupa aceasta etapa de verificare, autoritatile din Romania sa transmita la Bruxelles concluziile verificarilor si propuneri de actiune. In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi propuse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente.
In acelasi timp, CE a cerut Romaniei
sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice, sistem in care ANRMAP si UCVAP sunt institutii nationale responsabile.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)