Proprietarii care îsi înstraineaza constructiile si terenurile aferente acestora în termen de 3 ani de la data dobândirii vor plati impozit la stat. În cazul veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, vor fi impozitate constructiile fara destinatie de locuinta si terenurile de orice fel, fara constructii, dobândite dupa 1 ianuarie 1990. De la 1 ianuarie 2006, veniturile din tranzactiile cu actiuni vor fi impozitate cu 16% pe portofoliu (câstigul net), comparativ cu situatia actuala, când se aplica un impozit de 1% pe tranzactie.
Acestea sunt cele mai importante modificari aduse Codului Fiscal, ce au fost aprobate ieri în plenul Senatului. Dupa discutii aprinse între reprezentantii puterii si ai opozitiei, proiectul de lege privind modificarea si completarea Codului Fiscal a trecut de Senat. Ieri, în prezenta ministrului Finantelor, Ionut Popescu, plenul Senatului a aprobat actul normativ privind Codul Fiscal, aprobând 5 din cele 25 de amendamente respinse de Comisia de buget, finante. "De la 1 ianuarie 2006, va fi aplicat un impozit de 16% pe portofoliu", au decis senatorii, acceptând amendamentul propus de senatorul Silvia Ciornei, de la PUR, ce se refera la modul de calcul al impozitarii veniturilor din piata de capital.
Ministrul Finantelor a declarat ca a acceptat acest amendament, care însa a fost respins de Comisia de buget, finante. Brokerii sunt multumiti de noul amendament."Este o varianta foarte buna. Daca în prezent se impoziteaza fiecare tranzactie în parte, fie ca se înregistreaza câstig sau pierdere, de la 1 ianuarie 2006 se va impozita câstigul global, ceea ce este un lucru foarte bun", sustin brokerii. Ei propun si impozitarea globala a câstigurilor din banci, asigurari sau tranzactii imobiliare.
Profitând de prezenta ministrului Finantelor la Senat, senatorul Gheorghe Funar de la PPRM l-a acuzat pe acesta ca a modificat Codul Fiscal pentru a putea câstiga din jocul la bursa. În replica, Ionut Popescu i-a raspuns lui Funar: "Nu întelegeti, domnule Funar. Sunteti din alt film, scuzati-ma". Senatorii au mai fost de acord cu introducerea datei dobândirii titlurilor de valoare, pentru calculul impozitului de 10%, respectiv de 1%, în functie de perioada în care sunt înstrainatate. Astfel, cota de 1% va fi mentinuta si dupa 1 ianuarie 2006.
Comentarii articol (0)