avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit pe venitul rezultat din vanzarea terenului?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit pe venitul rezultat din vanzarea terenului?

Vanzatorul unui teren trebuie sa plateasca vreun impozit la stat pentru venitul rezultat din vanzarea acelui teren? Daca da, cum se calculeaza acest impozit?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 10:29, 3 Februarie 2009
DA ,iti va spune notarul
venitul din vazarea imobilelor se va impozita diferit, in functie de durata detinerii si de valoarea proprietatii. Pentru proprietatile imobiliare detinute pana la trei ani, cota de impunere este 3% daca valoare proprietatii nu depaseste 200.000 de lei.

In cazul in care valoarea imobilului depaseste aceasta suma impozitul este 6.000 lei plus 2% din valoarea ce depaseste 200.000 lei.

In cazul imobilelor detinute mai mult de trei ani, impozitul scade la 2% pentru proprietatile ce au o valoare de pana in 200.000 de lei, iar cele ce depasesc aceasta valoare, impozitul este 4.000 lei plus 1% din ce depaseste aceasta valoare.

Tipurile de tranzactii supuse impozitarii si felul imobilelor ce fac obiectul impozitarii pe venitul obtinut de pe urma tranzactiilor imobiliare. Conform art. 77? din Codul fiscal cu toate modificarile si completarile ulterioare "Sunt supuse impozitarii veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si terenul aferent acestora, care se instraineaza in termen de pana la 3 ani inclusiv, de la data dobandirii, precum si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990"
Din acest text de lege se observa ca tipurile de imobile obiect al tranzactiilor imobiliare supuse impozitarii sunt:
Constructiile de orice fel cu terenul aferent; Terenuri de orice fel fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990.
De remarcat faptul ca in ceea ce priveste terenurile, impozitul se va datora in imprejurarile in care instrainatorul acestora se decide sa il revanda oricand de la data dobandirii, sub rezerva faptului de fi dobandit terenul respectiv dupa 1 ianuarie 1990. Prin urmare, spre deosebire de constructii, terenurile nu sunt supuse termenului de trei ani mentionat cu privire la constructii si terenurile aferente acestora, singura limitare in timp cu privire la tranzactionarea terenurilor fara constructie fiind data dobandirii lor, aceea de 1 ianuarie 1990 . Astfel, daca proprietatea asupra terenului s-a dobandit dupa aceasta data, impozitul pe venitul rezultat din tranzactionarea imobilului se datoreaza indiferent de timpul scurs intre data dobandirii si cea a revanzarii. Diametral opus situatiei terenurilor fara constructie, tranzactionarea constructiilor si a terenului aferent acestora va fi supusa impozitarii numai daca revanzarea se face intr-un interval de maxim trei ani de la data dobandirii.
Exceptiile de la regula impozitarii venitului realizat din tranzactiile imobiliare. Conform art. 77? alin 2 din Codul fiscal. Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) aportul in natura la capitalul social al societatilor comerciale , precum si veniturile realizate din instrainarea constructiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fara constructii din intravilan si extravilan dobandite de contribuabil prin: reconstituirea dreptului de proprietate; mostenire sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv; schimb imobiliar.
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2009
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat
Specificati mai exact despre ce teren este vorba, la ce valoare este tranzactionat etc. daca nu va descurcati sa faceti calculul si dvs cu un cod fiscal actualizat (art 77)
Multumesc pentru raspunsuri. Recunosc ca mai am cateva neclaritati, nu stiu daca am inteles intocmai spusele dv.
Pamantul pe care il vand l-am primit in urma reconstituirii dreptului de proprietate (ca mostenitor al proprietarului de drept). Asadar, acum cand il voi vinde, se va impozita in functie de grila notariala, notarul va calcula acest impozit si mi-l va cere in momentul tranzactiei? Mentionez ca pretul real al tranzactionarii (1000 eu/ha) este mult mai mic decat pretul din grila notariala (1 eu/mp). Cauzele nu le detaliez aici, am facut-o in subiectul Pacalii printr-o chitanta de mana.
Multumesc pentru rabdare si intelegere

Alte discuții în legătură

Legi tranzactii imobiliare marylena80 marylena80 As dori sa stiu daca este adevarat ca mostenitorii sunt scutiti de la plata impozitului in urma unei tranzactii imobiliare.:-/ multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Taxe notariale si impozit stat la vanzare teren intravilan danadom38 danadom38 Buna Ziua, As vrea sa stiu care sunt obligatiile materiale ale vanzatorului la vanzarea unui teren intravilan precum si ale cumparatorului. Multumesc (vezi toată discuția)
Despre legea sanatatii si concubinajul cu codul fiscal robert1958 robert1958 Prin legea 95/2006 legiuitorul , a urmarit elaborarea unei legi , care sa duca la buna functionare a sistemului public de sanatate care are la baza principiul ... (vezi toată discuția)