Daca am un imobil mostenit (am certficiatul de mostenitor in care apare inclus imobilul in masa succesorala) si vreau sa-l vand atunci platesc impozit pe venitul realizat din vanzare. Asta este ce va interesa?
Da, in principiu cam asta m-ar interesa.Vreau sa stiu dk eu vand acest imobil ce impozit platesc la stat. Mentionez ca am facut actele de succesiune in termen de 2 ani de la decesul proprietarului.
Acum vreau sa vand acest imobil si nu stiu dk trebuie sa platesc impozit la stat sau nu.
Parerile sunt impartite.Si eu sunt foarte confuza si nu stiu ce sa fac.
Conform art. 77¹ din Codul fiscal cu toate modificarile si completarile ulterioare "Sunt supuse impozitarii veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si terenul aferent acestora, care se înstraineaza în termen de pâna la 3 ani inclusiv, de la data dobândirii, precum si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobândite dupa 1 ianuarie 1990" .
Conform art. 77¹ alin 2 din Codul fiscal, " Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) aportul în natura la capitalul social al societatilor comerciale , precum si veniturile realizate din înstrainarea constructiilor de orice fel cu terenul aferent, terenurile fara constructii din intravilan si extravilan dobândite de contribuabil prin:
a) reconstituirea dreptului de proprietate;
b) mostenire sau donatie între rude pâna la gradul al patrulea inclusiv;
c) schimb imobiliar.
Elis, se pare ca ai citat dintr-o varianta mai veche a Codului Fiscal....
Art. 77 ind 1. - (1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
(2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:
a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
(4) Impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la aceasta valoare.