avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit pe venit din transferul proprietatii
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit pe venit din transferul proprietatii

Am o sentinta civila prin care mi se constata dobandirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren din intravilanul unei localitati. Doresc sa intabulez dreptul de proprietate in CF, iar PFA care realizeaza documentatia imi solicita sa prezint o chitanta pentru achitarea cotei de 2% din valoarea imobilului.
Aceasta prevedere s-ar gasi in art. 77*1 din Codul fiscal. Eu consider ca avand o hatarare judecatoreasca de recunoastere a dreptului de proprietate asupra unui imobil detinut si folosit cu mult inainte de aparitia sentintei civile, nu ar trebui sa mi se aplice prevederile din art. 77*1 din codul fiscal
ART. 77^1
(1) La transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza astfel:
a) pentru constructiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum si pentru terenurile de orice fel fara constructii, dobandite intr-un termen de pana la 3 ani inclusiv:
- 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobandite la o data mai mare de 3 ani:
- 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.
(2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:
a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;
b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
(3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
(4) Impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate sau dezmembramintele sale. In cazul in care valoarea declarata este inferioara valorii orientative stabilite prin expertiza intocmita de camera notarilor publici, impozitul se va calcula la nivelul valorii stabilite prin expertiza, cu exceptia tranzactiilor incheiate intre rude ori afini pana la gradul al II-lea inclusiv, precum si intre soti, caz in care impozitul se calculeaza la valoarea declarata de parti in actul prin care se transfera dreptul de proprietate ... etc

Astept parerile dumneavostra !
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: laurstanga , utilizator 10:29, 1 August 2011
l-ati detinut si folosit si pt l-ati avut in posesie netulburata.. acum, prin aceasta uzucapiune ati dobandit terenul si de la data hotararii sunteti proprietar pe el. la dvs e un transfer de proprietate , de la vechiul proprietar la dvs
nu plateati impozit daca l-ati fi dobandit prin retrocedare ori prin reconstituirea dreptului de proprietate
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
gi-jane2, moderator
Iata un alt raspuns pe care l-am primit !!!
in cazul dvs. nu trebuie sa platiti aceasta taxa de transfer pt ca legea si in titlul cap 8 cod fiscal intitulat "Venituri din transferul proprietãþilor imobiliare din patrimoniul personal" , arata clar ca taxa se plateste pt venitul obtinut ca urmare a transeferului proprietatilor imobiliare ... ATENTIE... din patrimoniul personal" adica datoreaza taxa cel care incaseaza bani ca urmare a vanzari in nici-un caza nu datoreaza cel care primeste in patrimoniu un bun imobiliar.
Totusi aceasta problema nu poate fi rezolvata tot in instanta.
av. Trifu

Am gasit raspunsul in normele metodologice de aplicare a codului fiscal ---- HG nr. 44/2004 ---art. 151*2 lit. e*1

„nu constituie transfer impozabil constatarea prin hotărâre judecătoreasca definitiva si irevocabila a dobândirii dreptului de proprietate ca efect al uzucapiunii”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit tranzactie imobiliara Amy2013 Amy2013 Buna ziua. Detin o garsoniera din 2006, decembrie, pe care doresc sa o vand. Platesc impozit pe tranzactie? Va multumesc (vezi toată discuția)
Taxe ptr schimb de apartamente anduanda30 anduanda30 AS DORI SA FAC SCHIMB DE APARTAMENT CU MAMA MEA.EA A CUMPARAT APARTAMENTUL ACUM 2ANI.CE TAXE TREBUIE SA PLATESC LA STAT(IMPOZIT)? (vezi toată discuția)
Cetatean german mosteneste in romania Danina64 Danina64 Buna ziua. Am nevoie de ajutorul Dvs. Eu, cetateanca germana, locuind in Germania primesc o garsoniera de lamatusa mea care a decedat ca mostenire. Eu ... (vezi toată discuția)