avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Despre legea sanatatii si concubinajul cu Codul Fiscal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Despre legea sanatatii si concubinajul cu Codul Fiscal

Prin legea 95/2006 legiuitorul , a urmarit elaborarea unei legi , care sa duca la buna functionare a sistemului public de sanatate care are la baza principiul solidaritatii sociale si al subsidiaritatii iar sintagma “alte venituri supuse impozitului pe venit” folosita in art.257 lit.f avea o aplicabilitate. rezonabila si echitabila ,justa din punct de vedere constitutional in cea ce priveste venitul obtinut din TDP vizand numai profitul obtinut in urma tranzactiei imobiliare conform Codului Fiscal care defineste veniturile supuse impozitului pe venit, in vigoare la acea data.
Astfel prin Legea nr. 163/2005 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 138/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal vigoare de la 04.06.2005 se include venitul obtinut din TDP in art.41 lit.h ,cu trimitere la nou introdusul art.77 ^1 care prevedea insa :
Art. 77^1 Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) Sunt supuse impozitării veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi terenul aferent acestora, care se înstrăinează în termen de până la 3 ani inclusiv, de la data dobândirii, precum şi veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fără construcţii, dobândite după 1 ianuarie 1990.
(2) Venitul impozabil din transferul proprietăţilor imobiliare, cu excepţiile prevăzute la alin. (3), reprezintă diferenţa favorabilă dintre valoarea de înstrăinare a proprietăţilor imobiliare, terenuri şi/sau construcţii, şi valoarea de bază a acestora.
Ulterior intrarii in vigoare a legii 95/2006, prin legea 343/2006 Codul Fiscal este modificat din nou:
Articolul 77^1 va avea următorul cuprins:
Art. 77^1. - (1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.
Deci ,am putea spune ca impozitul pe venitul obtinut din TDP introdus prin legea 343/2006 prin modificarea art.77^1 are mai degraba caracterul unei taxe similara taxei de timbru care se percepea inainte de modificarea codului fiscal prin legea 163/2005 ,aplicandu-se asupra intregii sume tranzactionate in cota progresiva intre1 si 3%,si nu asupra diferentei favorabile in cota unica de 16% cum se aplica la celelalte categorii de venituri cu exceptia celor cuprinse la art.77 -24%.
Din toate aceste modificari CNSAS a inteles ca poata sa extinda baza de calcul asupra intregii sume tranzactionate indreaptandu-sa numai asupra persoanelor fara venituri constante care in majoritate covarsitoare alcatuiesc clasa cea mai defavorizata a societatii incalcand art.16 si art 56 din Constitutia Romaniei.
Gresesc?

Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 05:18, 9 Septembrie 2014
Legislatia in domeniu si conexiunile dintre legi lasa de dorit, ajungandu-se la aberatii cum este cea semnalata de dvs. Si nu e singura. Aceeasi lege creaza si avantaje.

Luind exemplu dvs., o persoana care face avere din tranzactii imobiliare rezolva problema, neplatind C.A.S.S. (probabil, o fac din moment ce legea a lasat aceasta portita, pentru ca nu pot sa-mi imaginez ca doar eu am vazut asta) printr-un C.I.M. cu o ora/zi, dar poate fi si mai putin, la salariul minim pe economie.

Asta inseamna ca salariu brut e 113 lei si 51 lei taxe la stat.

[ link extern ]

O persoana ca cea descrisa de mine mai sus beneficiaza de asigurari de sanatate si daca plateste un numar suficient de ani (15 ani dupa legea de acum) beneficiaza si de pensie.

Asa ca, C.A.S.S. cum spuneti dvs. platesc doar cei ce nu stiu smecheria, adica cei ce fac asta ocazional, prostimea, saracanii, sau cum le-or zice desteptii celor ce-o iau in barba.
Iulian Manea

Adevarat ,dar nu despre asta era vorba ci despre constitutionalitate respectiv asezarea justa a sarcini fiscale si tratament egal in fata legii.
Despre faptul ca exista si astfel "rezolvare" nu discutam, de acea m-am si exprimat "majoritate covarsitoare" si nu absoluta.Oricum nu cred ca in 2007 cineva a observat implicatiile modificarii art.77^1 CF ; cred ca nici macar legiuitorul.
Altfel spus se mai incalca si normele de tehnica legislativa si principiile securitatii juridice motive suficiente pentru admiterea exceptiei de neconstitutionalitate.
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O parere avizata specialisti in fiscalitate va rog! robert1958 robert1958 Dupa sarbatori as dorii sa ma adresez ANAF pentru ca consider ca de acolo porneste putregaiul in cea ce priveste aberatia contributiei la sanatate aferenta ... (vezi toată discuția)
Art.77^1 cod fiscal , a fi sau a nu fi impozit pe venit. robert1958 robert1958 In opinia mea impozitul prevazut la art.77^1 Cod Fiscal , nu este impozit pe venit ci un impozit care doar se raporteaza prin cateva metode de calcul la ... (vezi toată discuția)
Taxe la vanzarea-cumpararea unui imobil AlexPetru AlexPetru Buna ziua! Ce taxe trebuie sa plateasca vanzatorul, dar cumparatorul la vanzarea, respectiv cumpararea unui imobil? - In cazul [i]vanzatorului[/i], acesta ... (vezi toată discuția)