avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Art.77^1 cod Fiscal , a fi sau a nu fi impozit pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Art.77^1 cod Fiscal , a fi sau a nu fi impozit pe venit.

In opinia mea impozitul prevazut la art.77^1 Cod Fiscal , nu este impozit pe venit ci un impozit care doar se raporteaza prin cateva metode de calcul la valoarea tranzactiei.De altfel in intreg art .77^1 precum si in Normele Metodologice nu se utilizeaza niciodata sintagma " impozit pe venit".
Asta vis-a-vis de modul in care CNASS privea venitul din TDP imobiliara din patrimoniul personal ca pe o" prada".

Chiar CCR intr-o decizie referitoare la art. 77^1 al.6 numeste acest impozit in diverse moduri numai impozit pe venit nu:

12. Astfel, examinând conţinutul normativ al art. 771 din Codul fiscal, Curtea reţine că persoanele fizice datorează un impozit în raport cu veniturile realizate din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal. Dispoziţia legală criticată în prezenta cauză face parte din cap. VIII1 "Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal" al Codului fiscal, care prevede, în esenţă, că, la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează impozit în raport cu valoarea tranzacţiei. De asemenea sunt reglementate modul de calcul, autorităţile competente să calculeze şi să încaseze acest impozit, termenele până la care se virează impozitul încasat, precum şi scutirile de la plata acestui impozit. Dispoziţia legală criticată prevede că, pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor documente în celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciară vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului şi, în cazul în care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului.
13. Aşadar, Curtea constată că, potrivit art. 771 din Codul fiscal, contribuabilii, la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor fără construcţii, datorează un impozit care se calculează prin aplicarea unei cote de 2% sau 3% asupra valorii de tranzacţionare, în funcţie de perioada în care imobilul a fost deţinut de înstrăinător.

21. Prin urmare, Curtea reţine din coroborarea prevederilor legale cuprinse în Codul fiscal şi în Normele metodologice că are calitatea de contribuabil numai persoana din patrimoniul căreia se transferă dreptul de proprietate şi căreia îi revine obligaţia de plată a impozitului prevăzut de art. 771 din Codul fiscal. În cazul executării silite debitorul urmărit îşi conservă calitatea sa de vânzător, nefiind exceptat de la plata impozitului pe transferul dreptului de proprietate, chiar dacă vânzarea, în această situaţie, nu are un caracter benevol, astfel cum se va arăta şi în cele ce urmează.

As dorii sa mai cunosc si alte pareri, bineinteles argumentate.
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 22:36, 28 Mai 2015
Total Eronat.

Codul Fiscal:

TITLUL III - Impozitul pe venit

CAP. 1 - Dispoziţii generale
ART. 40 Sfera de cuprindere a impozitului
(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:
a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;

ART. 41 Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt următoarele:
a) venituri din activităţi independente, definite conform art. 46;
b) venituri din salarii, definite conform art. 55;
c) venituri din cedarea folosinţei bunurilor, definite conform art. 61;
d) venituri din investiţii, definite conform art. 65;
e) venituri din pensii, definite conform art. 68;
f) venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, definite conform art. 71;
g) venituri din premii şi din jocuri de noroc, definite conform art. 75;
h) venituri din transferul proprietăţilor imobiliare, definite conform art. 77^1;
i) venituri din alte surse, definite conform art. 78 şi art. 79^1.

CAP. 8^1 - Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
ART. 77^1 Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel: ................

Pentru a vedea daca este total eronat va invit ,daca aveti amabilitatea sa facem o scurta retrospectiva asupra art.41 lit.h , art.42lit.g si art.77^1 Cod Fiscal.

Prin Legea 163/2005 ,este modificata , completata si aprobata OUG 138/2004 pentru modificarea si completarea legii 571/2003.
Astfel lit.h a art. 41 (Categorii de venituri supuse impozitului pe venit) devine
h) venituri din transferul proprietăţilor imobiliare, definite conform art. 77^1;
Lit.g a art.42 (venituri neimpozabile ) este modificata prin adaugarea unei sintagme:

g) veniturile primite ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul personal, altele decât câştigurile din transferul titlurilor de valoare, precum şi altele decât cele definite la cap. VIII1;\\\".

Totodata este introdus capitolul VIII^1:
CAPITOLUL VIII^1 Venituri din transferul proprietăţilor imobiliaredin patrimoniul personal
Art. 77^1
Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) Sunt supuse impozitării veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi terenul aferent acestora, care se înstrăinează în termen de până la 3 ani inclusiv, de la data dobândirii, precum şi veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fără construcţii, dobândite după 1 ianuarie 1990.
(2)Venitul impozabil din transferul proprietăţilor imobiliare, cu excepţiile prevăzute la alin. (3), reprezintă diferenţa favorabilă dintre valoarea de înstrăinare a proprietăţilor imobiliare, terenuri şi/sau construcţii, şi valoarea de bază a acestora.

Art.III al.4 L163/2005:n(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, pentru calculul impozitului pe veniturile realizate de persoane fizice din investiţii şi din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, definite potrivit dispoziţiilor cap. V şi VIII1 din titlul III, cota de impozit este de 16%,

La acel moment totul era clar si fara echivoc, respectandu-se Normele de Tehnica Legislativa si Principiile Securitatii Juridice inclusiv in cea ce priveste corelarea dintre norma de trimitere (art.41 lit.h) si norma la care se face trimitere (art.77^1)
Introducerea art.77^1 (Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal ) are legatura cu continutul ,definirea regasind-o in al.2
Data intrarii in vigoare 01-07-2005.
Apoi prin Legea 343 /2006 articolul 77^1 este modificat in forma pe care o cunoastem astazi printr-un dribling al Camerei Deputatilor asupra Senatului (a se vedea forma propusa de Senat la pct.55 si forma adoptata de Camera Deputatilor
[ link extern ]
Totul cu incalcarea regulamentelor Parlamentului.
Daca vedem expunerea de motive -Tehnica Legislativa , insa nu au specificat daca pentru a o incalca sau daca pentru a o respecta.

Daca in forma veche a art.77^1 se facea referire clar la impozitarea veniturilor realizate din TDP impozitul aplicandu-se asupra diferentei favorabile deci a venitului net , in forma modificata prin legea 343/2006 nu vom mai intalni aceasta sintagma ci se face referire doar la \\"un impozit\\".

Pentru a se respecta Legea 24/2000 cu privire la Normele de Tehnica Legislativa ar fi trebuit ca art.77^1 sa sune cam asa:

CAP. 8^1 - Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
ART. 77^1 Definirea venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal
(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit pe venitul obtinut .
Venitul impozabil din transferul proprietăţilor imobiliare este reprezentat de venitul brut ; impozitul se calculeaza astfel:.......

Desigur lit.h ,art. 41 CF a ramas nemodificata ,dar nu este decat o norma de trimitere care nu mai este in concordanta cu norma la care se face trimitere (art.77^1).
Nici macar art 77^1 nu este in concordanta cu partea introductiva (oare la ce aliniat se defineste venitul impozabil din TDP ?)
Acestea sant argumentele mele.

CCR a admis exceptii de nec. pentru mai putin si probabil ca va face putina lumina si spre art77^1 cand va redacta motivarea admiterii exceptiei de nec. a art. 6 din legea 241/2005.
[ link extern ]
\\"Curtea a constatat că legea nu defineşte noţiunea de „impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”, astfel că norma care incriminează infracţiunea de evaziune fiscală prevăzută de art.6 din Legea nr.241/2005 nu întruneşte condiţiile de claritate, previzibilitate şi accesibilitate, încălcând prevederile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(5) care consacră principiul legalităţii\\".
(este vorba despre impozitul retinut de Notarii Publici aferent transferului de proprietate imobiliara)https:
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2015
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O parere avizata specialisti in fiscalitate va rog! robert1958 robert1958 Dupa sarbatori as dorii sa ma adresez ANAF pentru ca consider ca de acolo porneste putregaiul in cea ce priveste aberatia contributiei la sanatate aferenta ... (vezi toată discuția)
Taxe la vanzarea-cumpararea unui imobil AlexPetru AlexPetru Buna ziua! Ce taxe trebuie sa plateasca vanzatorul, dar cumparatorul la vanzarea, respectiv cumpararea unui imobil? - In cazul [i]vanzatorului[/i], acesta ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale si impozit stat la vanzare teren intravilan danadom38 danadom38 Buna Ziua, As vrea sa stiu care sunt obligatiile materiale ale vanzatorului la vanzarea unui teren intravilan precum si ale cumparatorului. Multumesc (vezi toată discuția)