Noua procedura de eliberare a certificatului de atestare fiscala intra in vigoare la 1 iulie. Modificarile vizeaza implementarea unei proceduri unice de eliberare a certificatului si un singur model pentru acesta, indiferent de statutul juridic al contribuabililor. De asemenea, i se da posibilitatea contribuabilului sa solicite mai multe exemplare ale certificatului.
Cand se elibereaza certificatul de atestare fiscala?
Organul fiscal competent pentru administrarea creantelor fiscale datorate de contribuabili are obligatia de a elibera certificatul care atesta modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri, in urmatoarele situatii:
a) la solicitarea contribuabililor;
b) la solicitarea altor autoritati publice
c) din oficiu, in situatia in care se schimba competenta de administrare a creantelor fiscale, ca urmare a schimbarii domiciliului fiscal sau altor situatii prevazute de lege
In situatiile prevazute la literele a) si b) solicitantii depun o cerere la organul fiscal competent. Acestasta se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta cu confirmare de primire. De asemenea, poate fi transmisa si prin mijloace de transmitere la distanta.
In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, cererea se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal
In cerere, contribuabilul mentioneaza si sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala, dupa caz. in scopul eliberarii certificatului de atestare fiscala, organele fiscale competente colaboreaza in vederea stabilirii situatiei fiscale reale. In acest scop, organele fiscale in a caror raza teritoriala se afla sediul activitatii/locul de desfasurare a activitatii principale, comunica organului fiscal competent pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala, informatiile solicitate cel mai tarziu in ziua urmatoare primirii solicitarii.
Eliberarea certificatului de atestare fiscala este supusa taxelor extrajudiciare de timbru, cu exceptia cazului in care certificatul se elibereaza la solicitarea autoritatilor publice sau din oficiu, de organul fiscal.
Ce verifica Fiscul?
In vederea eliberarii certificatului de atestare fiscala, organul fiscal competent verifica:
a) dosarul fiscal al contribuabilului;
b) fisa pentru evidenta analitica pe platitori a contribuabilului;
c) existenta sumelor de restituit/rambursat pentru care nu au fost emise decizii de restituire/rambursare pana la data depunerii cererii de eliberare a certificatului de atestare fiscala;
d) existenta deciziilor de rambursare emise de organul fiscal pentru care nu au fost emise si inregistrate in evidenta fiscala note de compensare.
Daca organul fiscal constata ca nu au fost depuse de catre contribuabil declaratiile fiscale, acesta instiinteaza contribuabilul privind depasirea termenului legal de depunere a declaratiei fiscale.
In acest caz, termenul de eliberare a certificatului de atestare fiscala se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data transmiterii instiintarii si data depunerii declaratiilor fiscale sau data comunicarii deciziei de impunere din oficiu.
In situatia in care organul fiscal constata ca, anterior depunerii cererii de eliberare a certificatului de atestare fiscala, contribuabilul a fost instiintat cu privire la depasirea termenului legal de depunere a declaratiei fiscale, acesta emite si comunica decizia de impunere din oficiu pana la emiterea certificatului de atestare fiscala, daca s-a implinit termenul de 15 zile de la instiintarea contribuabilului.
Daca termenul de 15 zile se implineste dupa data depunerii cererii de eliberare a certificatului de atestare fiscala, termenul de eliberare a certificatului se prelungeste cu perioada cuprinsa intre data depunerii cererii si data depunerii declaratiilor fiscale sau data comunicarii deciziei de impunere din oficiu, dupa caz.
Organul fiscal emite si inregistreaza in evidenta fiscala notele de compensare in toate cazurile in care exista decizii de rambursare aprobate, cu incadrarea in termenul prevazut de lege pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala.
Contribuabilii pot cere mai multe exemplare ale certificatului
Certificatul de atestare fiscala se intocmeste in 2 exemplare originale, din care:
a) un exemplar se comunica solicitantului sau, dupa caz, noului organ fiscal competent
b) un exemplar se pastreaza la organul fiscal emitent si se arhiveaza la dosarul fiscal al contribuabilului.
Insa, in situatia in care contribuabilul doreste sa obtina mai multe exemplare ale certificatului de atestare fiscala, in cererea sa mentioneaza numarul de exemplare solicitate. in acest caz, taxa extrajudiciara de timbru se plateste o singura data, indiferent de numarul de exemplare solicitate.
In cazul contribuabilor mari si mijlocii, definiti potrivit legii, care solicita eliberarea certificatului de atestare fiscala prin mijloace de transmitere la distanta, organul fiscal competent emite certificatul de atestare fiscala si il comunica contribuabilului in aceeasi modalitate.
In acest caz, contribuabilul imprima, pe suport hartie, certificatul de atestare fiscala si il prezinta administratiei finantelor publice in a carei raza teritoriala acesta isi are domiciliul fiscal, in vederea certificarii pentru conformitate cu originalul.
Certificarea se efectueaza prin semnarea de catre conducatorul administratiei finantelor publice si aplicarea stampilei.
Ordinul MFP nr. 2014/2011 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 396 din 6 iunie 2011
Comentarii articol (15)