Un grup de senatori a propus un proiect de lege care reglementeaza activitatea de picnic desfasurata pe domeniul public. Astfel, picnicurile se vor putea organiza numai intr-o zona special amenajata apartinand domeniului public sau privat al statului sau al primariilor, care va fi dotata cu utilitati necesare acestei activitati.
“Picnicul, o activitate ce are deja traditie la romani, poate si trebuie sa devina o experienta civilizata”, sustin initiatorii proiectului, in nota de fundamentare.
Propunerea legislativa privind desfasurarea activitatii de picnic are, insa,
aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Senatului.
Actul normativ propus stabileste ca administratorii zonelor in care se va putea iesi la gratare au obligatia de a amenaja aceste spatii in mod corespunzator, asigurand o minima interventie asupra naturii. Astfel, spatiile de picnic vor cuprinde zone speciale pentru aprinderea focului. De asemenea, in acele locuri se vor regasi containere destinate colectarii selective a deseurilor. Totodata, vor fi marcate corespunzator zonele destinate parcarii autovehiculelor.
In cazul in care primariile nu vor respecta aceste prevederi, pot fi sanctionate, dupa cum prevede initiativa legislativa, cu amenzi cuprinse intre
10.000 si 50.000 de lei.
In acelasi timp, conform propunerii legislative, persoanele care desfasoara activitatea de picnic au urmatoarele obligatii:
• sa nu distruga si sa nu degradeze panourile informative, indicatoarele, constructiile, imprejurimirile sau orice alte amenajari;
• sa arunce deseurile doar in locurile special amenajate;
• sa depuna selective deseurile de ambalaje in containere inscriptionate corespunzator categoriei de deseuri;
• sa aprinda focul doar in locurile special amenajate;
• sa respecte orarul de desfasurare a activitatii de picnic;
• sa parcheze doar in zonele special amenajate in acest scop;
• sa nu foloseasca produse de igiena personala la o distanta mai mica de 30 m fata de cursurile de apa;
• sa nu spele obiectele care au deservit activitatii de picnic in apele curagatoare invecinate sau la o distanta mai mica de 30 m fata de cursurile de apa. Apa uzata rezultata in urma activitatii de picnic se colecteaza si se imprastie pe sol;
• sa nu hraneasca animalele salbatice;
• sa nu indeparteze sau sa distruga plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural;
• sa nu posteze semne sau mesaje;
• sa nu arunce tigari, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse in alte locuri decat cele special amenajate;
• sa respecte ordinea publica si bunele moravuri.
Pentru nerespectarea acestor prevederi, amenzile prevazute in proiectul de lege sunt cuprinse intre
100 si 3.000 de lei.
In acest sens, reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale, precum si personalul MAI vor constata si aplica sanctiunile. Potrivit initiative legislative, acestia vor avea dreptul sa inspecteze zonele in care se desfasoara activitatea de picnic, sa verifice datele cu caracter personal ale persoanelor care desfasoara activitatea de picnic, precum si sa evacueze zona respectiva.
“Este cunoscut faptul ca, in urma activitatilor de picnic, raman an de an cantitati impresionante de deseuri, iar eforturile autoritatilor si ale organizatiilor de mediu sunt insuficiente pentru a readuce zonele de picnic la starea initiala sau macar de a opri degradarea acestor zone. Actiunile de ecologizare sunt o munca de Sisif”, se mai arata in nota de fundamentare a propunerii legislative.
Proiectul de lege privind desfasurarea activitatii de picnic este prezentat in fisier atasat.
DEZBATERE
- Ce parere ai despre masurile propuse?
Comentarii articol (47)