Legea care stabileste reguli pentru desfasurarea picnicurilor intra astazi in vigoare. Astfel, de vineri, gratarele in aer liber se vor putea organiza doar in zone special amenajate, iar persoanele care lasa gunoaie si tulbura linistea publica vor fi amendate.
Legea picnicului a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 201, din 27 martie 2012 si va intra in vigoare in 3 zile de publicare, adica in
30 martie. Acest lucru inseamna ca, incepand cu aceasta data, picnicurile si gratarele se vor putea organiza numai conform noilor reguli.
Potrivit legii, prin activitate de picnic se intelege orice de recreere desfasurata pe domeniul public sau privat al statului, de una sau mai multe persoane, care presupune
consumul de bauturi si/sau alimente si, dupa caz,
aprinderea sau nu a focului.
Picnicurile se vor desfasura doar in locuri special amenajate, aflate in administrare publica sau private. Administratorii acestor zone dedicate iesirilor in aer liber le vor dota corespunzator, fara a permite defrisari, betonari sau astfaltari ale solului, si se vor asigura de curatenia lor. Ei sunt obligati sa amenajeze locuri speciale pentru aprinderea focului, dar si sa amplaseze containere destinate colectarii selective a deseurilor.
Administratorii zonelor de picnic care nu respecta aceste obligatii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei.
Totodata, potrivit actului normativ, cei care iau parte la picnicuri au
obligatia de a arunca gunoaiele in locuri special amenajate. Cei care nu respecta acest lucru risca sa fie sanctionati cu o amenda cuprinsa intre
200 si 2000 de lei.
Focul va fi aprins d
oar in locurile special amenajate si nu se va lasa nesupravegheat. Amenda aplicata pentru nerespectarea acestor obligatii este de
minim 2000 de lei si poate ajunge pana la 5.000 de lei.
O amenda cuprinsa intre
300 si 3000 de lei vor primi si cei care
arunca mucuri de tigara sau chibrituri in alte locuri decat cele amenajate, precum si cei care nu lasa locul de picnic curat si nealterat.
O amenda cuprinsa intre
200 si 400 de lei este prevazuta pentru cei care nu pastreaza linistea in locurile destinate picnicurilor deranjand comunitatile locale, viata salbatica sau alti vizitatori.
De asemenea, este interzis ca obiectele care au deservit activitatii de picnic sa fie spalate in apele din vecinatate, amenda pentru incalcarea acestei prevederi fiind de la 100 la 200 de lei.
Amenzile vor fi aplicate de reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, autoritatile administratiei publice locale, precum si de personalul MAI. Acestia vor avea dreptul sa inspecteze zonele in care se desfasoara activitatea de picnic, sa verifice datele cu caracter personal ale persoanelor care desfasoara activitatea de picnic, precum si sa evacueze zona respectiva.
Comentarii articol (94)