In 2010, in UE, au fost identificate 41 de substante psihoactive care imita efectele unor droguri precum ecstasy sau cocaine, arata un raport al Comisiei Europene. Aceste substante si sunt vandute legal pe internet sau in magazine de specialitate. Astfel, CE va prezenta in toamna noi masuri de combatere a fenomenului drogurilor legale.
Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru publicat luni, noile substante care imita efectele unor droguri ilegale sunt tot mai populare. Astfel, 5% dintre tinerii europeni declara ca au consumat asemenea substante. Procentul cel mai mare se inregistreaza in Irlanda (16%), urmata de Polonia (9%), Letonia (9%), Regatul Unit (8%) si Luxemburg (7%).
In acelasi timp, sondajul Eurobarometru arata ca, in toate cele 27 de state membre ale UE,
marea majoritate a tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani sunt pentru interzicerea acestor substante.
Raportul a constatat ca noile substante psihoactive devin disponibile pe scara larga in Europa intr-un ritm fara precedent. S-au raportat
115 substante de acest tip din 2005. In 2010, s-a raportat un numar record de 41 de droguri noi, fata de 24 in 2009 si 13 in 2008. Acestea includeau o substanta pe baza de plante, derivati sintetici ai unor droguri clasice si asa-numitele „droguri sintetice” („designer drugs”).
Conform CE, noile substante psihoactive reprezinta din ce in ce mai mult o problema la nivel mondial. In vreme ce consumul de „droguri traditionale” precum cocaina, heroina si ecstasy este „in general stabil”, noile droguri aprovizioneaza piata drogurilor ilegale, comerciantii profitand de substantele chimice nereglementate la nivel international, potrivit „Raportului mondial privind drogurile 2011" publicat de catre Oficiul Organizatiei Natiunilor Unite pentru droguri si criminalitate.
„Noile droguri sintetice devin disponibile pe scara larga intr-un ritm fara precedent in Europa. Acestea pot fi toxice, pot provoca dependenta si pot produce efecte adverse pe termen lung. Trebuie sa actionam la nivelul UE si sa-i protejam pe copiii nostri. Actualul sistem de depistare a noilor droguri nu ne permite sa facem fata cresterii semnificative a numarului acestor substante pe piata. De aceea, aceste norme trebuie consolidate pentru a ne asigura ca tinerii nu cad in capcana consumului unor astfel de droguri periculoase. Trebuie sa ne asiguram ca avem un cadru legislativ solid si eficient pentru combaterea acestor substante”, a declarat
Viviane Reding, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar UE pentru justitie.
Raportul Executivului European evalueaza mecanismul UE de abordare a noilor substante psihoactive care intra pe piata europeana. Mecanismul, creat in 2005, prevede un sistem de formulare de alerte timpurii intre statele membre ale UE cu privire la noile substante, evaluarea riscului si posibilitatea unor masuri de control la nivel european.
In acelasi timp, raportul constata ca sistemul de alerte timpurii functioneaza bine, insa mecanismul general a reusit cu greu sa faca fata numarului mare de noi substante care intra pe piata.
“Este usor sa se ocoleasca actualele masuri de control si sa se creeze noi droguri care pot fi legale, dar pot avea efecte foarte daunatoare. De asemenea, sistemul actual nu dispune de mai multe optiuni eficiente pentru masurile de control”, se mai arata in documentul CE.
In acest context, Comisia are in vedere mai multe modalitati pentru a creste eficienta normelor UE, precum optiuni alternative la sanctiunile penale, noi modalitati de monitorizare a substantelor care constituie o sursa de ingrijorare si alinierea masurilor de control al drogurilor la masurile pentru siguranta alimentelor si a produselor. Astfel, Comisia va prezenta in toamna o serie de optiuni in aceasta privinta.
CE: Tinerii fac diferenta intre cannabis si droguri ilegale
Sondajul Eurobarometru arata ca, pentru 5% dintre respondentii care au recunoscut ca au utilizat droguri sintetice, sursele principale prin intermediul carora si-au procurat drogurile au fost prietenii (54%), contactele pe care si le-au facut la petreceri sau in cluburi (37%), magazinele specializate (33%) sau internetul (7%).
De asemenea, sondajul Eurobarometru arata ca unul din trei tineri (32%) a recunoscut ca a utilizat canabis cel putin o data de-a lungul vietii, comparativ cu o tanara din cinci (20%). Europenii cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani fac o deosebire clara intre canabis si alte droguri ilegale – atat din punct de vedere al disponibilitatii, cat si din punct de vedere al efectelor acestora asupra sanatatii. In general, pentru mult mai multi tineri cocaina (95%) si ecstasy (92%) implica riscuri mari pentru sanatatea consumatorilor obisnuiti decat canabisul (67%) si alcoolul (57% ). 75 % dintre tinerii care nu au consumat niciodata canabis si 36 % dintre tinerii care l-au consumat in anii trecuti considera ca un consum regulat al acestuia ar implica un risc mare. 57% dintre respondenti sunt de parere ca pot obtine cu usurinta canabis in termen de 24 de ore, in vreme ce doar 22% au afirmat acelasi lucru cu privire la ecstasy sau cocaina.
Combaterea consumului de droguri necesita o abordare pe termen lung, echilibrata, care sa se ocupe in egala masura de prevenire, de reducerea riscurilor, de tratamentul pentru consumul de droguri si de traficul de droguri. Strategia UE privind combaterea drogurilor pentru 2005-2012 si cele doua planuri de actiune de punere in aplicare a acesteia (2005-2008 si 2009-2012) prezinta abordarea coerenta si echilibrata adoptata de UE in vederea reducerii cererii consumatorilor si a ofertei de droguri.
Comisia ocupa un loc central in coordonarea masurilor de reducere a consumului de droguri ilegale si in combaterea traficului de droguri. In temeiul Deciziei 2005/387/JAI, Comisia are responsabilitatea de a propune statelor membre punerea sub control a noilor droguri. Decizia a instituit un mecanism destinat unui schimb rapid de informatii cu privire la noile droguri, pentru evaluarea riscurilor asociate acestora si punerea lor sub control in intreaga UE. Raportul de astazi evalueaza functionarea acestui mecanism.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (1)