Se estimeaza ca intre 25 si 30 de milioane de europeni au consumat droguri ilegale anul trecut, iar, annual, in UE intre 6500 si 7000 de persoane isi pierd viata din cauza unei supradoze de droguri, arata datele Comisiei Europene. In acest context, CE solicita interzicerea substantelor euforizante legale.
In ultimele 18 luni, UE a facut progrese in ceea ce priveste limitarea consumului si traficului de droguri. Comisia actioneaza pentru a interzice asa-numitele „substante euforizante legale”, propunand, la 20 octombrie, interzicerea pe teritoriul UE a mefedronei, un drog similar cu ecstasy, care este deja ilegal in 15 state membre.. De asemenea, s-au facut progrese importante in ceea ce priveste blocarea importurilor de cocaina si de heroina. Cu toate acestea, sunt necesare eforturi suplimentare pentru a impiedica o crestere a numarului de decese provocate de cocaina si aparitia unor noi droguri si rute ale traficului de droguri.
Acestea sunt principalele concluzii ale primei revizuiri efectuate de Comisia Europeana a Planului de actiune al UE in materie de droguri 2009-2012, care a fost data publicitatii astazi. In fiecare an, in UE intre 6 500 si 7 000 de persoane isi pierd viata din cauza unei supradoze de droguri. Se estimeaza ca intre 25 si 30 de milioane de europeni au consumat un anumit tip de droguri ilegale anul trecut, inclusiv 4 milioane de persoane care au consumat cocaina. S-a inregistrat un numar de 1 000 de decese provocate de cocaina.
„Toxicomania si infractiunile conexe afecteaza vietile a milioane de europeni. In ciuda unor progrese incurajatoare, trebuie sa facem eforturi suplimentare pentru a reduce prejudiciile cauzate de droguri si sa reactionam in mod rapid la noile substanta care intra pe piata”, a declarat doamna Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar european pentru justitie.
„Invit guvernele UE sa continue sa ofere servicii de prevenire si de tratare a consumului de droguri in contextual crizei economice, care ar putea agrava situatia privind consumul de droguri in UE”, adauga aceasta.
Raportul Comisiei dat publicitatii revizuieste progresele efectuate in cadrul Planului de actiune al UE in materie de droguri (2009-2012) in cursul anului 2009 si al primului semestru din 2010. Concluziile acestuia se bazeaza pe datele furnizate de statele membre UE, de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie si de Europol. Printre realizari se numara:
- o scadere a numarului de noi cazuri de HIV in randul consumatorilor de droguri, ca urmare a unei investitii semnificative a guvernelor UE, in ultimul deceniu, in masuri de prevenire;
- o cooperare sporita pentru combaterea traficului de droguri, prin doua noi programe de schimb de informatii si de dezvoltare de noi tehnici de combatere a drogurilor in Africa de Vest, precum si prin adoptarea unui pact european privind combaterea traficului international de droguri – anihiland astfel rutele traficului de cocaina si heroina;
-o abordare mai strategica a cercetarii, pentru a contribui la dezvoltarea de politici pentru reducerea efectelor sanitare si sociale nefaste ale consumului de droguri;
- in acelasi timp, raportul evidentiaza si anumite provocari pentru care sunt necesare actiuni suplimentare;
- aparitia rapida a unor droguri noi comercializate ca alternative legale la drogurile ilegale („substante euforizante legale”), precum mefedrona, drog similar cu ecstasy, a carei interzicere in UE a fost propusa recent de Comisie (a se vedea IP/10/1355);
- intensificarea consumului combinat de droguri legale si ilegale;
- cresterea numarului de decese cauzate de supradoze de cocaina, cu aproximativ 1 000 de decese raportate anual (estimari ale Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie);
- schimbarea rapida a rutelor traficului de droguri, intrucat grupurile de criminalitate organizata incearca sa evite barierele instituite de statele membre UE;
- asistenta externa pentru tarile terte ar beneficia de pe urma punerii unui accent mai mare pe politicile care reduc cererea de droguri in aceste tari.
De asemenea, se estimeaza ca actuala criza economica va avea un impact asupra situatiei drogurilor in UE. Dificultatile economice cu care se confrunta grupurile vulnerabile ar putea duce la un consum crescut de droguri. Comisia invita statele membre sa mentina finantarea pentru serviciile de tratare a toxicomaniei.
Revizuirea data publicitatii astazi reprezinta faza initiala in evaluarea eficacitatii globale a Planului de actiune al UE in materie de droguri si in analizarea masurii in care situatia referitoare la droguri se imbunatateste ca rezultat al acestor actiuni. La anul, Comisia va evalua strategia globala de combatere a drogurilor 2005-2012 si cele doua planuri de actiune privind drogurile din cadrul acesteia.
Combaterea toxicomaniei necesita o abordare pe termen lung, integrata si multidisciplinara. Strategia UE privind combaterea drogurilor pentru 2005-2012 si cele doua planuri de actiune privind drogurile care o pun in aplicare (2005-2008 si 2009-2012) prezinta abordarea coerenta si echilibrata adoptata de UE in vederea reducerii cererii consumatorilor si a ofertei de droguri.
Planul de actiune ale UE privind drogurile 2009-2012 este organizat in jurul a cinci prioritati: imbunatatirea coordonarii, reducerea cererii si ofertei de droguri, consolidarea cooperarii internationale si imbunatatirea intelegerii problemei drogurilor. Planul de actiune prezinta peste 70 de masuri pentru a ajuta la coordonarea interventiilor guvernamentale in legatura cu drogurile ilegale, care acopera aspecte referitoare la sanatatea publica, respectarea legilor, domeniul vamal, justitia penala si relatiile externe.
Politica in materie de combatere a drogurilor este in principal responsabilitatea statelor membre. Comisia este responsabila de monitorizarea si evaluarea strategiei UE privind combaterea drogurilor si a planurilor de actiune privind drogurile.
Cu toate acestea, Comisia are autoritatea de a propune statelor membre ca noi droguri sa fie puse sub control in temeiul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului. Decizia prezinta un mecanism destinat unui schimb rapid de informatii cu privire la noile droguri psihoactive. De asemenea, aceasta instituie o procedura pentru evaluarea riscurilor si controlul unor astfel de substante.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)