Atat in continutul reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP nr 3055/2009, cat si in cadrul IFRS se acorda o atentie deosebita utilizatorilor situatiilor financiare. Acestia apeleaza la situatiile financiare intocmite de catre entitati deoarece au nevoie de o serie de informatii despre pozitia financiara si performanta inregistrate de catre acestea.
In categoria utilizatorilor situatiilor financiare se incadreaza:
1. Investitorii, cu interes manifestat pentru:
- rentabilitatea investitiilor efectuate (cei interesati sunt atat cei care investesc, cat si firmele care le ofera acestora consultanta);
- evitarea sau minimizarea riscului inerent tranzactiilor desfasurate;
- momentul prielnic in care ar trebui sa pastreze, sa cumpere sau sa vanda actiunile entitatii de care sunt interesati sau la care sunt actionari;
- capacitatea entitatii de a oferi dividende in fiecare exercitiu financiar
2. Angajatii, cu interes manifestat pentru:
- stabilitatea si profitabilitatea entitatii (cei interesati sunt atat salariatii, cat si Sindicatele)
- capacitatea entitatii de a oferi remuneratii, pensii precum si diverse oportunitati profesionale.
3. Creditorii financiari, cu interes manifestat pentru:
- rambursarea la scadenta a imprumuturilor acordate si a dobanzilor aferente percepute (de regula, acestea sunt acordate pe termen lung);
- nivelul creditelor absorbite de diverse sectoare de activitate.
4. Furnizorii si alti creditori comerciali, cu interes manifestat pentru:
- capacitatea de rambursare a sumelor cuvenite la scadenta (de regula, interesul este manifestat pe o perioada scurta de timp);
- intarirea legaturilor comerciale create;
- mentinerea sau cresterea volumului vanzarilor catre entitatile stabile;
- continuitatea activitatii entitatii, atunci cand este vorba de un client semnificativ al carui faliment ar putea influenta drastic performanta sau buna functionare a furnizorilor sau a altor creditori comerciali.
5. Clientii, cu interes manifestat pentru:
- continuitatea activitatii entitatii cu care se doreste o colaborare pe termen lung;
- continuitatea activitatii entitatii atunci cand se manifesta o dependenta fata de produsele sau serviciile furnizate de catre aceasta.
6. Publicul, cu interes manifestat pentru:
- impactul economic si social al entitatilor, avand in vedere ca acestea pot afecta publicul in diverse moduri;
- contributia entitatilor la economia locala, punandu-se accent pe numarul de angajati existent si pe colaborarea cu furnizorii locali;
- prosperitatea entitatii si a domeniului de activitate in care aceasta activeaza, informatii care pot fi extrase din continutul situatiilor financiare.
7. Institutiile statului si alte autoritati, cu interes manifestat pentru:
- activitatea entitatilor care influenteaza intr-o anumita masura alocarea resurselor de la buget;
- stabilirea unei politici fiscale care sa incurajeze investitiile in economie;
- reglementarea activitatii entitatilor;
- obtinerea informatiilor necesare in determinarea Produsului National si a altor indicatori macroeconomici.
8. Conducerea entitatii, cu interes manifestat pentru:
- luarea unor decizii cu impact major asupra dezvoltarii entitatii;
- controlul politicilor financiare si operationale care sa permita entitatii sa faca fata cu succes concurentei acerbe de pe piata.
Este evident faptul ca situatiile financiare nu pot indeplini toate necesitatile de informatie ale utilizatorilor. Avand in vedere faptul ca persoanele care investesc intr-o entitate risca poate cel mai mult, intocmirea situatiilor financiare pentru acestia ar trebui sa ofere si celorlalte categorii de utilizatori informatiile necesare in luarea deciziilor potrivite.
In categoria utilizatorilor situatiilor financiare prevazuti in continutul OMFP 3055/2009 nu este inclus managementul entitatii. Totusi, noi consideram ca acesta are un rol esential. Conducerea entitatii este principalul responsabil cu intocmirea si prezentarea situatiilor financiare. Aceasta este interesata de informatiile oferite de situatiile financiare, cu toate ca are acces si la alte informatii financiare si de gestiune care o ajuta in luarea deciziilor.
Forma si continutul acestor informatii suplimentare nu este prestabilit(a) si poate fi determinat(a) de catre management pentru o cat mai buna gestionare a activitatii.
Intr-o economie functionala, bazata pe concurenta, este important de mentinut un echilibru intre necesitatile fiecarei categorii de utilizatori prezentate mai sus si nu trebuie pus accentul doar pe o serie de informatii specifice unei anume categorii.
____________Cristian Rapcencu este lector universitar la Catedra de Contabilitate, Audit si Control de Gestiune din cadrul ASE Bucuresti si expert contabil autorizat CECCAR. De asemenea, are titlul de doctor, absolvind Scoala Doctorala, specializarea Contabilitate. Experienta practica dobandita se focalizeaza pe contabilitate si consultanta.
Cristian a publicat o serie semnificativa de studii, proiecte si articole si a participat la numeroase sesiuni de comunicari stiintifice nationale si internationale avand ca tematica stiintele economice. Daca sunteti interesati de prevederile IFRS, puteti accesa pe site-ul www.accounting-leader.ro sectiunea de Articole IFRS, unde puteti parcurge 99 de materiale privind aplicarea corecta a prevederilor standardelor internationale.