Pentru exercitiul financiar cu inchidere la 31 decembrie 2012, situatiile financiare anuale individuale in baza IFRS vor fi intocmite prin retratarea informatiilor din contabilitatea organizata in baza OMFP 3.055/2009.
Astfel, AvocatNet.ro in colaborare cu S&R Accounting Leader, o firma de contabilitate specializata in acordarea de consultanta privind aplicarea IFRS si servicii de retratare la IFRS, vor publica incepand cu 15 octombrie 2012 o serie de articole prin care vor scoate in evidenta particularitatile IFRS.
Chiar daca in ultimii ani s-a observat o convergenta intre Directivele CEE si IFRS, exista totusi diferente semnificative intre tratamentele contabile existente in continutul celor doua “sisteme” contabile, diferente in urma carora entitatile obtin rezultate si implicit situatii financiare diferite. Iata in continuare doar cateva exemple in acest sens:
- conform OMFP 3055/2009, rezervele din reevaluare se transfera ulterior la rezerve (contul 1065) insa, conform IFRS, acestea trebuie transferate la rezultatul reportat;
- conform OMFP 3055/2009, costurile indatorarii pot fi recunoscute la cheltuieli, insa IFRS impun recunoasterea lor in valoarea contabila a activului pentru care au fost contractate imprumuturile respective;
- in continutul OMFP 3055/2009, nu exista notiunea de “investitii imobiliare”, in timp ce IFRS contin un standard special pentru aceasta categorie de active (IAS 40) etc.
Este important de precizat de la inceput ca IFRS pun mare accent pe principii, pe aplicarea rationamentului profesional al expertilor contabili, pe cand reglementarile contabile conform OMFP 3055/2009 sunt bazate mai mult pe reguli. Nu trebuie sa uitam si de legatura destul de stransa care exista intre contabilitate si fiscalitate in Romania. De multe ori, expertii contabili tind sa respecte strict cerintele fiscale, neglijand prevederile contabile.
Legislatia fiscala nu este armonizata cu prevederile standardelor internationale, iar odata cu trecerea la IFRS, vor rezulta diferente intre valorile contabile si cele fiscale ale activelor si datoriilor, fiind generate in contabilitatea entitatilor impozitele amanate.
In practica, spetele intalnite sunt dintre cele mai complexe. Trebuie sa fim realisti si sa afirmam de la inceput ca parcurgerea acestor materiale este necesara insa nu este suficienta pentru ca un expert contabil fara experienta in domeniul IFRS sa poata organiza contabilitatea unei entitati conform IFRS.
In acest sens, puteti propune in comentariile aferente acestui articol diverse teme care doriti sa fie prezentate pe site-ul nostru, astfel incat materialele concepute sa fie cat mai utile.
Comentarii articol (1)