Caracteristicile calitative determina utilitatea informaþiilor oferite de situatiile financiare utilizatorilor acestora. Exista patru caracteristici calitative principale: inteligibilitatea, relevanta, credibilitatea si comparabilitatea.
Inteligibilitatea
Informatiile furnizate de situatiile financiare trebuie sa fie usor intelese de catre utilizatori. Totusi, acestia trebuie sa dispuna de anumite notiuni de contabilitate, de suficiente cunostinte privind desfasurarea unei afaceri si a activitatilor economice si sa acorde atentia cuvenita in momentul studierii informatiilor prezentate.
in acelasi timp, informatiile aferente unor spete mai complexe care trebuie sa fie incluse in situatiile financiare datorita relevantei lor in luarea deciziilor economice, nu vor fi excluse doar pentru ca pentru unii utilizatori ar putea fi prea dificil de inteles.
Relevanta
Informatiile oferite de situatiile financiare sunt relevante atunci când au o anumita influenta asupra deciziilor economice luate de catre utilizatori. Acestea sunt utile daca ii ajuta pe acestia sa evalueze corect evenimente trecute, prezente sau viitoare, sa confirme unele evaluari efectuate sau sa corecteze evaluarile eronate anterioare.
De exemplu, informatiile oferite despre nivelul si structura activelor dintr-un anumit moment de timp sunt esentiale pentru utilizatori atunci când acestia incearca sa previzioneze capacitatea entitatii de a profita de unele oportunitati ivite si de a reactiona la diverse situatii nefavorabile.
Informatiile despre pozitia financiara sau performantele precedente ale unei entitati sunt utilizate in previzionarea pozitiei si performantei financiare viitoare si a altor aspecte de care utilizatorii sunt direct interesati, cum ar fi plata dividendelor si a salariilor, capacitatea entitatii de a rambursa la scadenta obligatiile. Nu trebuie ca informatiile sa fie previzionate explicit, foarte mult contând maniera in care tranzactiile si evenimentele trecute sunt expuse.
De exemplu, in cazul Contului de profit si pierdere, nu conteaza atât de mult doar nivelul veniturilor si al cheltuielilor viitoare, ci structura lor, in sensul ca unele elemente extraordinare sau care au o frecventa rara ar trebui sa fie prezentate separat, deoarece este putin probabil ca acestea sa se regaseasca si in exercitiile viitoare.
Relevanta informatiilor este influentata atât de natura lor, cât si de pragul de semnificatie. Informatiile sunt considerate semnificative daca omisiunea sau prezentarea lor eronata influenteaza deciziile economice ale utilizatorilor. Pragul de semnificatie variaza de la caz la caz si depinde de marimea elementului sau a erorii.
Informatiile existente in situatiile financiare sunt rezultatul prelucrarii unui volum important de tranzactii sau alte evenimente care sunt structurate prin agregare pe grupe, in functie de natura sau functia lor. Procesul de agregare si clasificare are ca finalitate prezentarea de informatii condensate si clasificate care formeaza continutul elementelor-rânduri din situatiile financiare. Atunci când informatiile aferente unui element-rând nu sunt semnificative in mod individual, atunci acestea sunt agregate (cumulate) cu alte elemente fie in acele situatii, fie in notele explicative. Astfel, un element care nu este suficient de semnificativ pentru a fi prezentat separat in situatiile financiare propriu-zise poate fi considerat suficient de semnificativ incât sa poata fi prezentat separat in notele explicative.
Exemplu:
Entitatea Adacris isi desfasoara activitatea in industria celulozei si a hârtiei. Strategia implementata de catre entitate vizeaza achizitionarea de terenuri pentru extinderea suprafetelor de padure detinute. Terenurile care urmeaza a fi achizitionate sunt situate in jurul terenului detinut deja de catre entitate. Unul din directorii entitatii a detinut o suprafata nesemnificativa din terenul achizitionat.
Termenii acordului de vânzare au fost determinati in functie de cerintele din definitia valorii juste, in sensul ca tranzactia s-a desfasurat de buna voie, intre parti aflate in cunostinta de cauza.
Achizitia terenului nesemnificativ ca suprafata de la un director al entitatii trebuie sa fie prezentata in situatiile financiare intocmite?
Entitatea Adacris trebuie sa prezinte in situatiile sale financiare achizitia terenului, deoarece directorul reprezinta o parte afiliata entitatii. Tranzactia trebuie sa fie prezentata separat, chiar daca sumele aferente sunt nesemnificative. Astfel, nu se tine cont doar de pragul de semnificatie al informatiei, ci si de natura ei. in aceasta situatie, entitatea va prezenta in situatiile sale financiare:
- natura relatiei cu partea afiliata (furnizorul terenului este unul dintre directorii entitatii);
- tipul tranzactiei (achizitie de terenuri); si
- conditiile tranzactiei (incheiata de buna voie, intre parti aflate in cunostinta de cauza, pe baza valorii juste din momentul respectiv).
Atunci când entitatea determina semnificatia elementelor, fiecare situatie trebuie sa fie analizata tinând cont de natura si marimea elementului in cauza. Evaluarea trebuie sa fie efectuata in contextul situatiilor financiare ca un tot unitar si in corelatie cu structurile relevante ale situatiilor financiare.
De asemenea, entitatea trebuie sa estimeze atât factorii cantitativi, cât si cei calitativi. Astfel, trebuie sa fie luata in considerare sensibilitatea anumitor elemente la ajustare.
Exemplu:
Entitatea Adacris trebuie sa intocmeasca Nota explicativa 4 „Analiza rezultatului din exploatare” tinând cont de clasificarea dupa destinatie (functie) a cheltuielilor de exploatare (costul vânzarilor, costuri de distributie si cheltuieli administrative). Aceasta reclasifica o cladire detinuta din categoria imobilizarilor corporale utilizate in scopuri industriale in categoria celor utilizate in scopuri administrative, deoarece in urma inchiderii acelei fabrici si-a mutat birourile si sediul social in acea
incinta. Cheltuiala aferenta cu amortizarea era recunoscuta anterior ca parte a costului vânzarilor, iar
acum a fost reclasificata la cheltuielile administrative. Conducerea entitatii a hotarât sa nu prezinte aceasta modificare in clasificarea elementelor deoarece valoarea contabila a activelor si cheltuiala cu amortizarea acestora nu sunt semnificative. Din
Contul de profit si pierdere al entitatii au fost extrase urmatoarele informatii:
venituri: 85.000 lei
costul vanzarilor: 84.000 lei
marja bruta: 1.000 lei
pierderea periodei: 22.000 lei
Amortizarea reclasificata din costul vânzarilor in cheltuielile administrative: 1.600 lei
Capitaluri proprii: 68.000 lei
Total active: 125.000 lei
Entitatea trebuie sa prezinte o modificare in clasificarea unei cheltuieli care nu este semnificativa in raport cu profitul net si capitalurile proprii?
Entitatea Adacris trebuie sa prezinte modificarea intervenita in clasificarea cheltuielii cu amortizarea. Ca urmare a reclasificarii, entitatea a raportat o marja bruta pozitiva de 1.000 lei si nu una negativa de 600 lei. Prezentarea unei marje brute negative ar fi influentat perceptia utilizatorilor cu privire la performanta entitatii.
______________Cristian Rapcencu este lector universitar la Catedra de Contabilitate, Audit si Control de Gestiune din cadrul ASE Bucuresti si expert contabil autorizat CECCAR. De asemenea, are titlul de doctor, absolvind Scoala Doctorala, specializarea Contabilitate. Experienta practica dobandita se focalizeaza pe contabilitate si consultanta.
Cristian a publicat o serie semnificativa de studii, proiecte si articole si a participat la numeroase sesiuni de comunicari stiintifice nationale si internationale avand ca tematica stiintele economice. Daca sunteti interesati de prevederile IFRS, puteti accesa pe site-ul www.accounting-leader.ro sectiunea de Articole IFRS, unde puteti parcurge 99 de materiale privind aplicarea corecta a prevederilor standardelor internationale.