avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Amortizare cheltuieli de constituire
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Amortizare cheltuieli de constituire

buna ziua,
In cazul unei microintreprinderi infiintata in 2013, s-au inregistrat cheltuieli de constituire in valoare de 800lie, pentru care inca nu s-a inceput amortizarea, este gresit daca incep amortizarea cu 01.01.2014? de cand este obligatoriu sa le amortizez?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 20:11, 19 Februarie 2014
ordin 3055/2009:

75 - Cheltuielile de constituire sunt cheltuielile ocazionate de înfiinţarea sau dezvoltarea unei entităţi (taxe şi alte cheltuieli de înscriere şi înmatriculare, cheltuieli privind emisiunea şi vânzarea de acţiuni şi obligaţiuni, precum şi alte cheltuieli de această natură, legate de înfiinţarea şi extinderea activităţii entităţii).
76 -
(1) O entitate poate include cheltuielile de constituire la "Active", caz în care poate imobiliza cheltuielile de constituire. În această situaţie, cheltuielile de constituire trebuie amortizate în cadrul unei perioade de maximum cinci ani.
(2) În situaţia în care cheltuielile de constituire nu au fost integral amortizate, nu se face nicio distribuire din profituri, cu excepţia cazului în care suma rezervelor disponibile pentru distribuire şi a profitului reportat este cel puţin egală cu cea a cheltuielilor neamortizate.
77 - Sumele prezentate în bilanţ la elementul "Cheltuieli de constituire" trebuie explicate în note.


Deci mi se pare logic sa se amortizeze de cand s-au inregistrat in 201. Aici nu se poate vorbi de vreo "punere in functiune" ca la mijloace fixe.


Corectarea erorilor contabile
63 -
.....
(4) Corectarea erorilor aferente exerciţiului financiar curent se efectuează pe seama contului de profit şi pierdere.
(5) Corectarea erorilor semnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se efectuează pe seama rezultatului reportat.
(6) Erorile nesemnificative aferente exerciţiilor financiare precedente se corectează, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totuşi, pot fi corectate pe seama contului de profit şi pierdere erorile nesemnificative.



Deci fie inregistrati amortizarea din 2013 prin 117, fie prin 121. Nu pare a fi semnificativa eroarea, eu as inregistra prin 121. Acum depinde si de Politicile contabile din cadrul firmei d-voastra si de cat este 121 an curent si precedent.

Daca 121 an precedent este +10 lei, e clar ca e semnificativa eroarea, dar daca e +1.000.000 lei nu e.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Corectare eroare contabila szellm szellm Buna ziua, as dori sfatul dvs ptr a solutiona o eraore contabila descoperita acum, azi, care provine din anul 2013 , si care se continua si in acest ... (vezi toată discuția)
Storno cheltuiala simoponea simoponea Buna ziua! AM o cheltuiala de 5000 ron din 2011 pe care trebuie sa o stornez in 2013. Contul de cheltuiala este 0 in 2013, o inreg pe 1174? Si modific 101? (vezi toată discuția)
Reevaluarea imobilizarilor FLORICADAN FLORICADAN BUNA SEARA SI HEEELPPP....SUNT NOUA PE FORUM M-AM INSCRIS DIN DISPERAREA GASIRII UNEI SOLUTII CE IMI DA BATAI DE CAP ....AM O SOCIETATE CARE DETINE O CLADIRE ... (vezi toată discuția)