avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitatea bugetară şi a ... Manualul de politici contabile
Discuție deschisă în Contabilitatea bugetară şi a serviciilor externalizate

Manualul de politici contabile

eu lucrez la un serviciu din subordinea Primariei .am inteles ca incepand cu anul acesta, 2012, este obligatoriu ptr Institutiile publice Manualul de politici contabile ? va rog o lamurire. multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 19:21, 22 Mai 2012
Intocmirea manualului de politici contabile este o obligatie prevazuta de Ordinul nr. 3055 / 2009. Lipsa acestuia se sanctioneaza cu amenda de pana la 4.000 lei.
Voi incerca sa completez cu cateva link-uri care va vor ajuta sa elaborati procedurile solicitate conform si ordinului 1917/2005:(m.of 1186/2005)
[ link extern ]
din ordin :
2.7.Anexele la situaţiile financiare
Anexele sunt parte integranta a situaţiilor financiare. Ele conţin: politici contabile şi note explicative.
Notele explicative furnizează informaţii suplimentare care nu sunt incorporate în situaţiile financiare.
2.7.1.Principii şi politici contabile
2.7.1.1.Principii contabile
Elementele prezentate în situaţiile financiare se evaluează în conformitate cu principiile contabile generale, conform contabilităţii de angajamente.
- Principiul continuităţii activităţii - Presupune ca instituţia publică îşi continua în mod normal funcţionarea, fără a intra în stare de desfiinţare sau reducere semnificativa a activităţii. Daca ordonatorii de credite au luat cunoştinţa de unele elemente de nesiguranţa legate de anumite evenimente care pot duce la incapacitatea acesteia de a-si continua activitatea, aceste elemente trebuie prezentate în notele explicative.
- Principiul permanentei metodelor - Metodele de evaluare trebuie aplicate în mod consecvent de la un exerciţiu financiar la altul.
- Principiul prudentei - Evaluarea trebuie făcuta pe o baza prudenta şi în special:
- trebuie să se ţină cont de toate angajamentele apărute în cursul exerciţiului financiar curent sau al unui exerciţiu precedent, chiar daca acestea devin evidente numai intre data bilanţului şi data depunerii acestuia;
- trebuie să se ţină cont de toate deprecierile.
- Principiul contabilităţii pe baza de angajamente - Efectele tranzacţiilor şi ale altor evenimente sunt recunoscute atunci când tranzacţiile şi evenimentele se produc şi nu pe măsura ce numerarul sau echivalentul sau este încasat sau plătit şi sunt înregistrate în evidentele contabile şi raportate în situaţiile financiare ale perioadelor de raportare.
Situaţiile financiare întocmite în baza acestui principiu oferă informaţii nu numai despre tranzacţiile şi evenimentele trecute care au determinat încasări şi plaţi dar şi despre resursele viitoare, respectiv obligaţiile de plata viitoare.
Acest principiu se bazează pe independenta exerciţiului potrivit căruia toate veniturile şi toate cheltuielile se raportează la exerciţiul la care se refera, fără a se ţine seama de data încasării veniturilor, respectiv data plaţii cheltuielilor.
- Principiul evaluării separate a elementelor de activ şi de datorii - Componentele elementelor de activ sau de datorii trebuie evaluate separat.
- Principiul intangibilităţii - Bilanţul de deschidere pentru fiecare exerciţiu financiar trebuie să corespunda cu bilanţul de închidere al exerciţiului financiar precedent.
- Principiul necompensării - Orice compensare intre elementele de activ şi de datorii sau intre elementele de venituri şi cheltuieli este interzisa, cu excepţia compensărilor intre active şi datorii permise de reglementările legale, numai după înregistrarea în contabilitate a veniturilor şi cheltuielilor la valoarea integrala.
- Principiul comparabilităţii informaţiilor - Elementele prezentate trebuie să dea posibilitatea comparării în timp a informaţiilor.
- Principiul materialităţii (pragului de semnificaţie) - Orice element care are o valoare semnificativa trebuie prezentat distinct în cadrul situaţiilor financiare iar elementele cu valori nesemnificative dar care au aceeaşi natura sau au funcţii similare trebuie însumate şi prezentate intr-o poziţie globala. Un element patrimonial este considerat semnificativ daca omiterea sa ar influenta în mod vădit decizia utilizatorilor situaţiilor financiare.
- Principiul prevalentei economicului asupra juridicului (realităţii asupra aparentei) - Informaţiile contabile prezentate în situaţiile financiare trebuie să fie credibile,să respecte realitatea economica a evenimentelor sau tranzacţiilor, nu numai forma lor juridica.
Abaterile de la principiile generale prezentate mai sus pot fi efectuate în cazuri excepţionale. Astfel de abateri trebuie prezentate în notele explicative, precum şi motivele care le-au determinat, împreuna cu o evaluare a efectului acestora asupra valorii activelor, datoriilor, poziţiei financiare şi a rezultatului patrimonial.
2.7.1.2.Politici contabile
Aplicarea prezentelor reglementari contabile presupune stabilirea unui set de proceduri de către conducerea fiecărei instituţii publice pentru toate operaţiunile derulate, pornind de la întocmirea documentelor justificative pana la întocmirea situaţiilor financiare trimestriale şi anuale.
Aceste proceduri trebuie elaborate de către specialişti în domeniul economic şi tehnic, cunoscători ai specificului activităţii desfăşurate şi ai strategiei adoptate de instituţie.
La elaborarea politicilor contabile trebuie respectate principiile de baza ale contabilităţii de angajamente.
Politicile contabile trebuie elaborate astfel încât să se asigure furnizarea, prin situaţiile financiare, a unor informaţii care trebuie să fie:
a)relevante pentru nevoile utilizatorilor în luarea deciziilor economice; si
b)credibile în sensul ca:
- reprezintă fidel rezultatul patrimonial şi poziţia financiara a instituţiei publice;
- sunt neutre;
- sunt prudente;
- sunt complete sub toate aspectele semnificative. Modificările politicii contabile sunt permise doar daca sunt cerute de lege sau au ca rezultat informaţii mai relevante sau mai credibile referitoare la operaţiunile instituţiei publice. Acest lucru trebuie menţionat în notele explicative.
2.7.2.Note explicative
2.7.2.1.Prevederi generale
Notele explicative la situaţiile financiare conţin informaţii referitoare la metodele de evaluare a activelor, precum şi orice informaţii suplimentare care sunt relevante pentru necesităţile utilizatorilor în ceea ce priveşte poziţia financiara şi rezultatele obţinute.
Notele explicative se prezintă sistematic. Pentru fiecare element semnificativ din bilanţ trebuie să existe informaţii în notele explicative.


Vom avea deci politici contabile cu privire la :
activele fixe corporale, activele fixe necoprporale, activele financiare, stocuri, creante, datorii. Disponibilitati. investitii pe termen scurt, cheltuieli, venituri…, intocmirea documentelor financiare si contabile , situatiilor lunare, trmestriale si anuale

acte normative proceduri:
ordin 946/2005 republicat in M.Of.469/05.07.2011
[ link extern ]

proceduri :
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Politici contabile sacko sacko cf omfp 3055/2009 art.10 trebuie elaborate politici contabile proprii. Intrebarea este daca aceste politici se intocmesc si la 30 iunie (bilant semestrial) sau ... (vezi toată discuția)
Impozit salariu clipa silvia clipa silvia Multumesc mult pentru rabdare si raspuns la intrebari. (vezi toată discuția)
Cum corectam bilabtul contabil semestrial? Daniela Vorovenci Daniela Vorovenci In ce conditii se poate corecta bilantul contabil semestrial , in conditiile in care s-a efectuat o nota contabila eronata?... (vezi toată discuția)