Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) va incheia protocoale de colaborare cu autoritatile statului, precum si cu primariile sau asociatiile de proprietari, astfel incat proprietarii de locuinte sa poata incheia direct la acestia politele de asigurare obligatorie a locuintei (PAD), informeaza un comunicat de presa al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Pana acum, au fost incheiate polite PAD sau asigurari facultative doar pentru 40% dintre locuinte, in timp ce aproximativ 5 milioane de case sunt inca neasigurate.
In acest sens, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis, in sedinta de marti, cu unanimitate de voturi, ca societatea de asigurare PAID sa se implice in mod direct in vanzarea asigurarilor obligatorii ale locuintelor pe care le emite.
Obiectiv CSA: Cresterea numarului de locuinte asigurate
“In baza datelor disponibile, estimam ca numarul locuintelor asigurate, fie prin polite obligatorii PAD, fie prin asigurari facultative, reprezinta acum aproximativ 40% din fondul locativ al Romaniei, din care circa 8% prin politele obligatorii PAD. Aceasta inseamna ca circa
5 milioane de locuinte sunt inca neasigurate. In masura in care autoritatile statului vor accepta sa incheie protocoale de colaborare cu PAID si sa sprijine astfel programul national de asigurare impotriva dezastrelor naturale, oamenilor le va fi mult mai usor sa incheie polita obligatorie PAD si ma refer, in special, la cei din mediul rural intrucat astfel de autoritati exista in fiecare comuna”, spune Angela Toncescu, presedintele CSA.
Conform Comisiei,
noile masuri vor contribui la cresterea mai rapida a numarului de locuinte asigurate, avand in vedere expunerea foarte ridicata a Romaniei la calamitatile naturale. CSA apreciaza ca legislatia in vigoare are un pronuntat caracter social, iar proprietarii de locuinte care nu isi respecta obligatia de asigurare nu vor beneficia de despagubiri pentru daunele suferite nici macar de la autoritatile statului.
Proprietarii isi pot indeplini obligatia de asigurare fie prin incheierea unei polite obligatorii PAD care poate fi emisa numai de catre PAID, fie prin incheierea unei asigurari facultative, cu conditia ca aceasta sa ofere acoperire inclusiv pentru cele trei riscuri mentionate mai sus, politele facultative fiind emise de alte societati de asigurare decat societatea PAID.
“Daca ma refer doar la asigurarile facultative de locuinte trebuie remarcat faptul ca acest segment s-a dezvoltat mai accelerat incepand din 2010, evolutia fiind stimulata evident de introducerea obligativitatii de asigurare impotriva riscurilor de calamitati naturale. Este insa dificil de apreciat daca toate politele facultative emise ofera acoperire si impotriva celor 3 riscuri de calamitati naturale, asa cum sunt ele definite de Legea nr. 260/2008 si de normele de aplicare, intrucat nu exista o baza de date la nivel national care sa cuprinda informatii despre politele facultative. De aceea, este foarte important ca
persoanele care opteaza pentru polita facultativa sa se asigure ca printre riscurile acoperite se regasesc si cele 3 prevazute de lege, astfel incat sa indeplineasca cerintele legale. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor analizeaza posibilitatea de a crea o baza nationala de date privind asigurarile facultative de locuinte, care sa fie alimentata cu informatii de catre toate societatile de asigurare care ofera aceste produse”, a adaugat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Prime de asigurare, in functie de tipul locuintei
Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor prevede ca suma asigurata obligatoriu, adica suma asigurata ce poate fi acordata, este echivalentul in lei a 20.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 Euro pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).
Astfel, prima obligatorie (suma de bani pe care o plateste proprietarul unei locuinte, in calitatea sa de asigurat, ori imputernicitul, contractantul sau reprezentantul legal al acestuia, in scopul contractarii unei asigurari de locuinte) reprezinta echivalentul in lei a
20 Euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a
10 Euro pentru locuintele de tip B.
Polita de asigurare va fi
valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere de la ora zero a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie.
Riscuri acoperite
Riscurile de baza care sunt preluate pentru locuinta asigurata, inclusiv pentru elementele de constructie si dependintele, dotarile si utilitatile constructiei sunt: cutremurele de pamant, alunecarile de teren si inundatiile.
Contractul de asigurare obligatorie a locuintelor acopera si daunele indirecte provocate constructiilor cu destinatia de locuinte, consecinta directa a producerii evenimentelor mentionate mai sus.
Riscuri excluse
Normele de aplicare prevad si o serie de daune excluse de la plata despagubirilor. Printre acestea se numara : formarea de crapaturi in terenul de fundatie sau in terenul din preajma cladirii, datorita variatiei de volum a terenului, ca urmare a contractiei/dilatarii produse de inghet/ dezghet sau inundatii produse in timpul formarii unor lacuri de acumulare, sau in timpul schimbarii artificial a cursurilor de apa.
De asemenea, asiguratorii nu vor acorda despagubiri pentru daunele provocate la locuinte construite in zone in care organele in drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului sau pentru pagubele indirecte, cum ar fi reducerea valorii locuintei dupa reparatii.
Asiguratori autorizati
Companiile care se pot incheia astfel de polite de asigurare sunt:
• ABC Asigurari
• Astra Asigurari
• Ardaf
• Carpatica Asig
• Certasig
• City Insurance
• Credit Europe Asigurari
• Euroins Romania
• Generali, Grawe Romania
• Groupama Romania
• Uniqa Asigurari
• Platinum Asigurari
Comentarii articol (34)