Ordinul ANAF nr. 3.193/2011 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor „Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport” si „Certificat”, precum si a procedurii de eliberare a acestora, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 698, din 3 septembrie 2011.
Prin modificarile legislative aduse Codului fiscal si Normelor metodologice prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 117/2010 si Hotararea Guvernului nr. 150/2011, s-au reglementat situatiile in care organele fiscale trebuie sa elibereze certificate de atestare a platii taxei pe valoarea adaugata in Romania, respectiv certificate din care sa rezulte ca nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania, in vederea inmatricularii in tara a mijloacelor de transport.
Astfel, pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport noi, daca acestea sunt taxabile in Romania, dupa achitarea taxei pe valoarea adaugata, organele fiscale competente trebuie sa elibereze certificate care atesta plata taxei pe valoarea adaugata in Romania. In situatia in care achizitiile nu sunt impozabile in Romania, organele fiscale trebuie sa elibereze certificate din care sa rezulte ca nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania.
Pentru achizitiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt noi in sensul art.1251 alin.(3) din Codul fiscal, taxabile in Romania, dupa achitarea taxei pe valoarea adaugata, organele fiscale competente trebuie sa elibereze certificate care sa ateste plata taxei pe valoarea adaugata in Romania. Daca achizitia care nu este taxabila in Romania este efectuata de o persoana neinregistrata in scopuri de TVA in Romania sau achizitia este facuta de o persoana inregistrata conform 1531 din Codul fiscal, organele fiscale trebuie sa elibereze un certificat din care sa rezulte ca nu se datoreaza taxa pe valoarea adaugata in Romania.
Se elibereaza la cerere urmatoarelor persoane care nu datoreaza TVA in Romania, respectiv nu au obligatia depunerii decontului special de TVA :
a) - persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu inregistrate conform art. 1531 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, care nu este impozabila in Romania conform art. 126 din Codul fiscal sau este scutita de taxa conform art. 142 din Codul fiscal;
b) - persoanele neimpozabile care, cu ocazia schimbarii de resedinta, realizeaza un transfer de mijloace de transport noi din alt stat membru in Romania, daca la momentul livrarii nu a putut fi aplicata scutirea prevazuta la echivalentul din legislatia altui stat membru a art. 143 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, avand in vedere faptul ca respectivul transfer nu determina o achizitie intracomunitara de bunuri in Romania;
c) - persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 1531 din Codul fiscal care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport care nu sunt noi in sensul art. 1251 alin. (3) din Codul fiscal;
d) - persoanele care nu sunt inregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA conform art. 153, dar care sunt sau ar trebui sa fie inregistrate conform art. 153(1) din Codul fiscal care efectueaza o achizitie intracomunitara de mijloace de transport care nu sunt noi in sensul art. 1251 alin. (3) din Codul fiscal, achizitie care nu este taxabila in Romania.
Din acest certificat trebuie sa reiasa:
1. fie ca s-a efectuat plata taxei de catre persoana care a achizitionat intracomunitar mijlocul de transport respectiv, dupa depunerea decontului special si achitarea taxei, in conditiile prevazute la art. 1563 alin. (2) si art. 157 alin. (1) din Codul fiscal, daca din documentele care atesta dobandirea mijlocului de transport rezulta ca achizitia intracomunitara este taxabila in
Romania in conformitate cu prevederile titlului VI din Codul fiscal;
2. fie ca nu se datoreaza taxa.
Pentru varianta in care se datoreaza TVA pentru achizitia intracomunitara a unui mijloc de transport nou trebuie sa depuna o cerere la organul fiscal competent. Cererea trebuie sa cuprinda datele de identificare ale solicitantului , inclusive CNP si dupa caz, codul de inregistrare in scopuri de TVA. La cerere se anexeaza decontul de TVA- formular 301 si dovada platii TVA.
Pentru varianta in care nu se datoreaza TVA pentru achizitia intracomunitara a unui mijloc de transport nou, cererea trebuie sa fie insotita de documentul de achizitie a mijlocului de transport din statul membru din care sa rezulte data primei inmatriculari si dovada schimbarii resedintei si transferul mijlocului de transport nou din alt stat membru in Romania.
AvocatNet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (4)