avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... achizitie intracomunitara2
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

achizitie intracomunitara2

Sc BETA SRL, cu sediul in Buzau, considerata intreprindere mica, neinregistrata in scopuri de TVA in Romania, achizitioneaza de la ALFA, stabilita si inregistrata in scopuri de TVA in Franta, mobilier in valoare de 25,000 euro. Produsele vor fi transportate di Franta in Romania. Ce obligatia are BETA SRL din punct de vedere al TVA-ului pentru acesta tranzactie.
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 22:26, 19 Iunie 2009
SC BETA va fi facturata cu TVA-ul din Franta, intrucat nu va putea emite vanzatorului un cod valid de TVA. Dar totusi atentie "valoare de 25 ooo euro", nu cumva depaseste plafonul si va trebui sa se inregistreze in scopuri de TVA?
Din cate stiu plafonul e de 10,000 euro.
Corect!
Art.153^1
Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare

(1) Persoana impozabilă care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze, conform art. 153, şi persoana juridică neimpozabilă care intenţionează să efectueze o achiziţie intracomunitară în România au obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol, înaintea efectuării achiziţiei intracomunitare, în cazul în care valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară.
Norme metodologice
67. (1) Persoanele impozabile prevăzute la art. 126 alin. (4) din Codul fiscal, sunt obligate să solicite înregistrarea în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare conform art. 1531 alin. (1) din Codul fiscal, dacă depăşesc plafonul pentru achiziţii intracomunitare de 10.000 euro stabilit conform pct. 2 alin. (5) - (7). În cazul în care o persoană este obligată să solicite înregistrarea în condiţiile art. 1531 alin. (1) din Codul fiscal, înregistrarea respectivei persoane conform acestui articol va fi considerată valabilă de la data solicitării înregistrării.
Deci, Beta are obligatia sa furnizeze soc ALFA codul de inregistrare fiscala. Va trebui sa inregistreze si sa plateasca TVA in valoare de 25,000 eur * 19% * cursul de schimb, inregistrarea in scopuri de TVA fiind doar pentru a-l furniza societati ALFA. Puteti sa confirmati rationamentul, va rog?
Asa este.
ART. 1563
Alte declaraţii
(1) Persoanele înregistrate conform art. 1531,, dar neînregistrate şi care nu trebuie să se înregistreze conform art. 153, trebuie să depună la organele fiscale competente un decont special de taxă pentru:
a) achiziţii intracomunitare, altele decât achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport noi sau de produse accizabile;
b) operaţiuni pentru care sunt obligate la plata taxei, conform art. 150 alin. (1) lit. c), d) şi e).
Ultima modificare: Vineri, 19 Iunie 2009
katica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl neplatitoare tva import fructe jovana jovana Buna ziua, am un SRL nou, neplatitor de TVA si doreste sa importe fructe din UE, trebuie sa devina platitor de TVA, prin optiune, si apoi sa se inscrie in ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)