avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Registrul Operatorilor Intracomunitari
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Registrul Operatorilor Intracomunitari

Buna dimineata,


Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile prestate catre o tara membra UE, atunci cand PFA-ul este inregistrat ca neplatitor de TVA in sistem real, presteaza servicii pe teritoriul Romaniei pentru o tara membra UE catre care emite factura cu TVA 0.



ART. 153.1

Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

c) persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.

(2) Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, dacă nu este înregistrată şi nu este obligată să se înregistreze conform art.

153, şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România pot solicita să se înregistreze, conform prezentului articol, în cazul în care realizează achiziţii intracomunitare, conform art. 126 alin. (6).



ART. 154

Prevederi generale referitoare la înregistrare

(1) Codul de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit conform art.

153 ;şi 153.1, are prefixul “RO”, conform Standardului internaţional ISO 3166 - alpha 2.



(4) Persoanele înregistrate:

a) conform art. 153 vor comunica codul de înregistrare în scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clienţilor;

b) conform art. 1531 vor comunica codul de înregistrare în scopuri de TVA:

1. furnizorului/prestatorului, atunci când au obligaţia plăţii taxei conform art. 150 alin. (2) - (6) şi art. 151;

2. beneficiarului, persoană impozabilă din alt stat membru, către care prestează servicii pentru care acesta este obligat la plata taxei conform echivalentului din alt stat membru al art. 150 alin. (2).



(2) La data solicitării înregistrării în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 1531persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent şi înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare, de natura celor prevăzute la alin. (1).



O data inregistrata in scopuri de TVA pentru serviciul prestat catre Germania, PFA-ul trebuie sa se inregistreze si in Registrul Operatorilor Intracomunitari, conform articolului de mai jos:



ART. 158.2

Registrul operatorilor intracomunitari

(1) Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:

a) livrări intracomunitare de bunuri care au locul în România potrivit art. 132 alin. (1) lit. a) şi care sunt scutite de taxă în condiţiile prevăzute la art.

143 alin. (2) lit. a) şi d);

b) livrări ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare prevăzute la art. 1321 alin. (5), efectuate în statul membru de sosire a bunurilor şi care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T în România;

c) prestări de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;

d) achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul în România potrivit prevederilor art. 1321;

e) achiziţii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România, inclusiv persoane juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 1531, de către persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, şi pentru care beneficiarul are obligaţia plăţii taxei potrivit art. 150 alin. (2).



Concluzii:

Asa cum reiese din articolele de mai sus, orice persoana impozabila(respectiv si PFA) care intentioneaza sa primeasca sau sa presteze bunuri/servicii de la/catre o alta persoana impozabila membra UE, are mai intai obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru acele servicii, conform Art. 153.1 (neimplicandu-l la plata sau altceva) si de asemenea, concomitent, trebuie sa solicite si inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Toate acestea, inainte de primirea sau prestarea serviciului catre tara membra UE. Nerespectarea acestor prevederi, atrage dupa sine penalitati conform Art. 219 din Codul de Procedura Fiscala, in valoare de 1.000-5.000 ron pentru fiecare.


Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 24 Noiembrie 2010
julyana2010, utilizator
Cel mai recent răspuns: Elena TOCU , Avocat 10:48, 24 Noiembrie 2010
numai daca serviciile pe care le prestati se incadreaza la art. 133 alin 2 din codul fiscal.

E foarte corect ceea ce sustineti,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servicii intracomunitare myky77 myky77 O firma neplatitoare de TVA din Romania beneficiaza de servicii IT din Olanda, sub 10000 de euro. Invoice-ul este purtator de TVA. Ce obligatii are societatea ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari ? elizabeth74 elizabeth74 Buna Ziua ! Nu sunt platitor de TVA , dar fac livrari intracomunitare , si eu trebiue sa ma inscriu în Registrul operatorilor intracomunitari? Multumesc . (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari sasug sasug Bună ziua, Am o intreprindere Individuală neplătitoare de TVA, şi prestez servicii de dirigenţie de şantier în Ungaria. Întrebarea mea este, dacă ... (vezi toată discuția)