Cinci sute de mii de locuri de munca ar putea iesi la suprafata, anul acesta, ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare, conform estimarilor lui Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii. Acesta a confirmat cresterea numarului de salariati cu 100 de mii in primele doua luni ale acestui an. Bugetul asigurarilor sociale mizeaza pe noii contribuabili pentru a se putea sustine.
Actuala schema de pensii este „un sistem Caritas“, care se bazeaza pe nou-veniti, a admis Seitan, in cadrul unei conferinte organizate de Piata Financiara. Ca urmare a scaderii demografice, sistemul de pensii nu se va mai putea sustine. Mai mult decit atit, balanta este dezechilibrata si mai accentuata de persoanele care prefera sa se pensioneze anticipat. Oficialul spune ca acestia prefera sa accepte penalizarea aferenta pensionarii anticipate, lucru care nu ajuta sistemul de pensii, pentru ca totusi ii transforma din contribuabili in beneficiari. Doi contra trei
Problema sistemului de pensii isi are cauzele la inceputul anilor ‘90, cind autoritatile de atunci au oferit posibilitatea pensionarii anticipate pentru a camufla fenomenul somajului. Din excedentar, bugetul pensiilor a intrat treptat pe deficit, iar raportul dintre salariati si pensionari s-a inversat in „favoarea“ celor din urma.
In prezent, 4,5 milioane de salariati au ajuns sa sustina peste sase milioane de pensionari. Cu alte cuvinte, fiecare doi salariati platesc trei pensii. Presedintele Casei de Pensii spune ca numarul mic de salariati are drept cauze munca la negru sau nemunca. Pe de alta parte, bugetul asigurarilor sociale este grevat si de cheltuieli aferente concediilor medicale sau de maternitate. Acestea ar trebui platite din asigurarile de sanatate, respectiv bugetul de stat, spune Mihai Seitan, precizind ca ar trebui ca sistemul de pensii sa inceapa sa fie tratat ca un tip de asigurare.
Comentarii articol (0)