Toate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice, cu exceptia celor cu tractiune animala, trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA). Lipsa acestei asigurari poate duce chiar la radierea din circulatie a vehiculului. Va spunem astazi care sunt sanctiunile pe care le puteti primi daca nu ati incheiat o polita RCA.
In cazul in care un autovehicul este depistat circuland in trafic fara a detine o polita RCA valabila, proprietarul va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei, dar si cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii, precum si a placutelor cu numerele de inmatriculare. La retinerea certificatului, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o
dovada inlocuitoare fara drept de circulatie.
Amenda mentionata anterior este prevazuta la art. 64 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, in timp ce sanctiunile complementare (retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor) sunt stabilite de Codul Rutier, la art. 112, litera s, precum si la art. 112, alin.3.
Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute anterior, politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier.
Ce riscuri acopera RCA
Scopul asigurarii RCA este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba, conform informatiilor oferite de pagina de internet a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Atentie! Asigurarea obligatorie
RCA nu poate fi inlocuita de asigurarea CASCO, care este facultativa, pentru ca riscurile pe care le acopera fiecare dintre cele doua tipuri de polite sunt diferite.
Citeste aici o comparatie amanunatita intre RCA si CASCO.
Poti incheia un contract de asigurare RCA cu oricare dintre
societatile de asigurare autorizate de CSA, pentru o perioada de 6 sau 12 luni, in functie de optiunea personala.
Odata cu polita de asigurare, vei primi documentul international de asigurare, precum si o vigneta, pe care trebuie sa o aplici pe parbriz, intr-un loc vizibil din exterior.
Potrivit CSA, vignetele valabile incepand din 2011 sunt atat inseriate, cat si numerotate, pentru a se asigura un plus de siguranta in ceea ce priveste veridicitatea politei de asigurare RCA cumparate. De aceea e important sa verifici daca vigneta primita este
inseriata si numerotata, iar numarul de pe aceasta este mentionat si pe polita de asigurare (polita este inseriata si are, de asemenea, un numar).
Asigurarea obligatorie RCA este valabila pe teritoriul Romaniei, al statelor membre UE, precum si pe teritoriul tarilor apartinand Spatiului Economic European.
De asemenea, CSA puncteaza ca polita RCA este valabila si pe teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale UE in care nu exista birou national.
Totusi, asiguratorii pot extinde valabilitatea teritoriala a politei, iar
tarile in care asigurarea este valabila sunt precizate pe polita.
Polita RCA asigura despagubiri, conform precizarilor CSA, pentru:
• vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
• pagube materiale;
• pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
• cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.
(Mai multe detalii despre polita RCA puteti citi aici)
Avocatnet.ro si Porsche Inter Auto au lansat sectiunea Ghid Auto, care poate fi vizitata aici.
Comentarii articol (25)