Articol scris de Andrei Ene, Managing Partner la Siguras.ro.
„Este interzisă circulația pe drumurile publice a vehiculelor [...] neasigurate pentru raspundere civilă pentru caz de pagube produse terților prin accidente de circulație - RCA”. Această prevedere se regăsește în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Sunt vizate toate vehiculele înmatriculate sau înregistrate, cu excepția celor cu tracțiune animală, care circulă pe drumurile publice. Asigurarea de răspundere civilă auto este obligatorie și pentru remorci și semiremorci, dar, potrivit Normei ASF nr. 23/2014, are acoperire doar dacă acestea nu sunt ataşate unui vehicul tractor.
Poliția rutieră este organul de control împuternicit să verifice respectarea prevederilor legale mai sus menționate și să aplice sancțiuni dacă este cazul.
Astfel, în primul rând, conform art. 64 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, prima sancțiune este amenda cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, atunci când un vehicul este identificat în trafic fără poliță RCA.
Apoi, Poliția rutieră dispune măsura reținerii certificatului de înmatriculare sau înregistrare și retragerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, eliberând dovadă fără drept de circulație. Aceste prevederi le găsim în art. 112, alin. (1), litera s, respectiv art. 112, alin. (3) din OUG nr. 195/2002.
Deținătorul vehiculului neasigurat are la dispoziție 30 de zile pentru a încheia polița RCA și a prezenta dovada încheierii acesteia în scopul recuperării certificatului și a plăcuțelor. Dacă deținătorul vehiculului nu face dovada asigurării acestuia în 30 de zile, politia rutieră dispune radierea din evidență a vehiculului.
Acestea sunt consecințele introducerii în trafic a unui vehicul fără poliță RCA în condițiile în care acesta nu a generat vreun accident rutier. Dar în cazul în care se produce un accident din culpa șoferului cu vehiculul neasigurat, consecințele pot fi mult mai dure, păgubiții având dreptul să solicite daunele direct de la proprietarul vehiculului neasigurat.
Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, polița de asigurare RCA acordă despăgubiri în formă bănească pentru:
- vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;
- pagube materiale;
- pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
- cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.
Limitele de despăgubire valabile în prezent sunt 1.000.000 de euro pentru pagube materiale și 5.000.000 de euro pentru vătămări corporale și decese.
Polița RCA este valabilă doar pe teritoriul României, pentru acoperirea în afara țării se încheie polița Carte Verde, care, începând cu anul 2007, este parte integrantă a poliței RCA.
Pentru toți cei interesați, dar mai ales pentru cei aflați în criză de timp, o poliță de asigurare RCA poate fi obținută în 5 minute, cu emitere, plată și descărcare online, de aici.
Comentarii articol (0)