Potrivit proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, exemplarul I al actelor de stare civila, precum si mentiunile ulterioare vor fi intocmite in format electronic, de la data asigurarii infrastructurii informatice necesare.
De asemenea, atat la intocmirea actului de nastere, cat si a celorlalte acte de stare civila, numele de familie si prenumele titularului se scriu in limba materna folosindu-se alfabetul latin, iar in cazul in care acestea sunt formate din doua sau mai multe cuvinte, acestea nu se vor desparti prin cratima.
In acelasi timp se prevede posibilitatea instantei de tutela de a stabili stabilirea numele de familie si prenumele copilului, in lipsa acordului parintilor.
O alta prevedere a proiectului se refera la situatiile in care parintii nu au nume de familie comun sau exista neconcordanta intre prenumele copilului trecut in certificatul medical constatator al nasterii si declaratia verbala a declarantului. In aceste cazuri, intocmirea actului de nastere se face pe baza declaratiei scrise si semnate de ambii parinti, din care sa rezulte numele de familie si prenumele copilului.
Referitor la casatorie, aceasta se va putea incheia in afara sediului serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, al primariei competente, pentru motive temeinice, cu aprobarea primarului. Legea nr. 119/1996 prevedea aceasta situatie doar, din motive temeinice, unul dintre soti se afla in imposibilitatea de a se prezenta. Totodata, in declaratia de casatorie, viitorii soti vor arata ca nu exista nici un impediment legal la casatorie si vor mentiona numele de familie pe care il vor purta in timpul casatoriei, precum si regimul matrimonial ales.
Casatoria se va incheia in termen de 10 zile de la de la afisarea declaratiei de casatorie. Insa, se specifica ca, daca de la acest termen au trecut 30 de zile si casatoria nu a fost incheiata, ori daca viitorii soti doresc sa modifice declaratia initiala, acestia vor face o noua declaratie de casatorie.
Prin proiectul elaborat de MAI, se modifica termenul pana la care ofiterul de stare civila inainteaza serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor la care este arondata unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia persoana decedata a avut ultimul domiciliu documentul cu care se face dovada identitatii persoanei decedate. Astfel, documentul va fi trimis trimis in 10 zile, si nu pana la data de 5 a lunii urmatoare celei in care s-a inregistrat actul.
In acelasi timp, se instituie si un termen de 60 de zile pentru transcrierea certificatelor si a extraselor de stare civila privind cetatenii romani care nu au avut niciodata domiciliul in Romania se face cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucuresti si cu avizul prealabil al sefului Directiei Publice de Evidenta a Persoanelor si Stare Civila a Sectorului 1 al municipiului Bucuresti,
Proiectul de lege interzice expres transcrierea certificatelor sau extraselor de stare civila emise de autoritatile straine privind casatoria dintre persoane de acelasi sex.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, MAI a propus noile reglementari pentru a pune in accord legislatia speciala cu noul Cod Civil, care va intra in vigoare de la 1 octombrie 2011.
Mai multe informatii despre noul Cod Civil aici.
Proiectul de lege elaborat de MAI poate fi consultat in fisierul atasat.
Comentarii articol (7)