Din data de 24 septembrie 2023, cetățenii români vor putea cere transcrierea actelor de stare civilă întocmite de autoritățile străine, demers obligatoriu pentru ca acestea să aibă putere doveditoare în România, la oricare serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor sau primărie din țară, potrivit unei ordonanțe recente, ce a adus o serie de schimbări legislației privind actele de naștere, de căsătorie și de deces.
Mai exact,
OG 26/2022, apărută acum câteva zile, prevede că, începând cu data de
24 septembrie 2023, cetățenii români
pot solicita transcrierea actelor de stare civilă întocmite de autoritățile străine „la oricare serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor sau primărie din cadrul unității administrativ-teritoriale”.
Excepție de la această regulă se va face în cazul certificatelor/ extraselor de stare civilă/ extraselor multilingve ale actelor de stare civilă privind cetățenii care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetățenia română, care vor depune cererea
„la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau primăria competent/ competentă să soluționeze cererea”, după cum apare în actul normativ recent.
Potrivit
Legii 119/1996, actele de stare civilă ale cetățenilor români întocmite de autoritățile străine
au putere doveditoare în țară numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române.
Termenul pentru acest demers este de
șase luni de la înregistrarea actului sau faptului de stare civilă la autoritățile străine, respectiv de la data dobândirii/ redobândirii cetățeniei române.
Transcrierea actelor de stare civilă eliberate de autoritățile străine se poate face și în afara granițelor. Mai exact, transcrierea certificatelor/ extraselor de stare civilă/ extraselor multilingve ale actelor de stare civilă eliberate de autoritățile străine se face
în registrele de stare civilă române ale misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale României, acreditate să exercite funcții consulare în statul în care actele sau faptele de stare civilă s-au produs și s-au înregistrat în prealabil la autoritatea locală competentă.
În plus, potrivit OG 26/2022, în situații temeinic justificate, pentru
copiii cetățeni români născuți în străinătate față de care s-a dispus o măsură de protecție specială și ai căror părinți nu solicită transcrierea certificatelor de naștere, primarul localității de la domiciliul persoanei, membrilor familiei, asistentului maternal care asigură creșterea și îngrijirea copilului sau în a cărei rază se află serviciul de tip rezidențial care îl are în îngrijire poate transcrie în registrele de stare civilă, din oficiu, în mod gratuit, certificatele de naștere eliberate de autoritățile străine, la solicitarea direcției generale de asistență socială și protecția copilului.
De asemenea, tot în situații temeinic justificate, pentru
copiii cetățeni români născuți în străinătate și aflați în țară cu părinții sau cu persoana desemnată în cazul în care părinții sunt plecați la muncă în străinătate, pentru care părinții nu solicită transcrierea certificatelor de naștere, primarul localității de la domiciliul oricăruia dintre părinți poate transcrie în registrele de stare civilă (din oficiu și gratuit) certificatele de naștere eliberate de autoritățile străine, la solicitarea serviciului public de asistență socială.
Toate articolele scrise de redacția noastră pe tema schimbărilor apărute recent la legislația privind actele de stare civilă, respectiv cele de naștere, de căsătorie și de deces,
pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)