ACCES GRATUIT
Spitalele, supuse controalelor inspectorilor sanitari. AFLA ce sanctiuni pregateste MS
Ministerul Sanatatii (MS) a elaborat cadrul legal pentru verificarea si controlul spitalelor. Noile reglementari propuse de MS vin in completarea prevederilor referitoare la sanctiunile aplicate unitatilor sanitare.
Articolul continuă mai jos
Conform MS, legislatia actuala permite inspectorilor sanitari accesul in unitatile sanitare cu paturi, iar activitatea echipelor de control este de multe ori restrictionata de personalul medical sau nemedical, acesata restrictionare neputand fi sanctionata.
In acest sens, proiectul de
OG pentru stabilirea masurilor privind verificarea si controlul unitatilor sanitare cu paturi de catre Ministerul Sanatatii si institutiile din subordinea acestuia prevede obligatia spitalelor, atat cele publice, cat si cele private, de a permite accesul comisiilor de control in incinta unitatii sanitare si de a pune la dispozitie a tuturor documentelor solicitate de membrii comisiilor de control. Ministerului i se va supune spre aprobate raportul de control intocmit in urma verificarilor efectuate.
De asemenea, MS propune ca, in cazul in care nu sunt respectate masurile stabilite in calitatea serviciilor de asistenta medicala, sa poata fi ridicata autorizatia de functionare a unitatii sanitare controlate.
Proiectul de OG vine in
completarea proiectului de HG privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.
Printre prevederile acestui proiect de HG, lansat in dezbatere la inceputul lunii iunie, se numara sanctionarea cu amenda cuprinsa intre 2.000 si 15.000 de lei in cazul refuzului medicilor de a acorda asistenta medicale de urgenta unui pacient din cadrul UPU sau CPU, dar si sanctionarea cu amenda intre 500 si 1.500 de lei pentru neacordarea consultului de specialitate unui pacient aflat in stare critica in cadrul unitatilor sau compartimentelor de primiri urgente (UPU/CPU).
De asemenea, neindeplinirea conditiilor de functionare prevazute de legislatia sanitara, conform declaratiei pe propria raspundere, data de catre operatorii economici, persoane fizice sau juridice, a caror activitate se desfasoara in baza declaratiei pe propria raspundere si absenta autorizatiei sanitare de functionare pentru obiectivele ce desfasoara activitati cu risc pentru starea de sanatate a populatiei care sunt supuse procedurii de autorizare sanitara conform reglementarilor in vigoare se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 40.000 de lei.
Conform MS, ulterior vor elaborate si normele metodologice de aplicare a acestei ordonante.
_
OG pentru stabilirea masurilor privind verificarea si controlul unitatilor sanitare cu paturi poate fi consultata in fisier atasat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)