Medicii din unitatile de primiri urgente care refuza sa acorde asistenta medicala de urgenta unui pacient ar putea fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 15.000 de lei, potrivit unui proiect de HG, pus in dezbatere de Ministerul Sanatatii (MS).
MS a publicat joi pe
site-ul institutiei un proiect de
HG privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele legale din domeniul sanatatii publice. Proiectul de act normativ stabileste o serie de amenzi contraventionale pentru personalul medical de urgenta care incalca legislatia din domeniu.
“Astfel, se va asigura protejarea populatiei prin imbunatatirea activitatilor, serviciilor si produselor cu impact asupra starii de sanatate”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit proiectului de act normativ, “
refuzul acordarii asistentei medicale de urgenta unui pacient de catre un medic din cadrul UPU sau CPU” este considerat contraventie si va fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre
2.000 si 15.000 de lei.
De asemenea, si
neacordarea consultului de specialitate unui pacient aflat in stare critica in cadrul unitatilor sau compartimentelor de primiri urgente (UPU/CPU) se va pedepsi cu amenzi, insa cuantumul lor vor fi mai mic, fiind cuprins intre 500 si 1.500 de lei.
Aceeasi amenda este prevazuta si in cazul in care
un pacient este preluat de catre personalul UPU/CPU intr-un interval de timp mai lung decat cel prevazut de normele legale in vigoare.
Medicul sef de garda din cadrul UPU va fi si el amendat cu minim 500 de lei daca
retine un pacient in stare critica mai mult de trei ore de la sosirea in unitatea de primiri urgente fara a-l interna.
Proiectul de act normativ stabileste, totodata, ca internarile neadecvate vor fi sanctionate. Spre exemplu, atat internarea cazurilor de urgenta intr-o sectie sau unitate sanitara necorespunzatoare, cat si internarea cazurilor cronice sau a cazurilor care nu reprezinta urgente prin UPU sau CPU, reprezinta contraventii si vor fi sanctionate cu amenzi de pana la 1.500 de lei.
Transportul pacientilor fara centura in ambulanta, sanctionat
Actul normativ pus in dezbatere de MS mai prevede si amenzi intre 1.000 si 2.000 de lei pentru
transportul pacientilor fara centura in ambulanta, indiferent daca acestia se afla pe targa sau in cabina medicala.
De asemenea, aceleasi amenzi sunt prevazute si pentru “fumatul in autospecialele de interventie si transport ale serviciilor de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si transport sanitar publice si private”.
Spitalele private nu scapa nici ele de sanctiuni. Amenzile pot ajunge la 30.000 lei
Proiectul de act normativ nu scuteste nici spitalele private de amenzi.
Astfel, daca
unitatile sanitare private, care asigura si servicii medicale de urgenta, refuza sa acorde asistenta medicala unui pacient pot fi amendate cu
sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 de lei.
Potrivit proiectului, spitalele private cu servicii de primiri urgente trebuie sa ofere asistenta medicala pentru
stabilizarea oricarui pacient pana la transferul in siguranta al acestuia intr-o unitate publica,
indiferent de posibilitatea lui de a achita costurile aferente.
De asemenea, cu aceeasi amenda se va sanctiona si spitalele private cu servicii de urgenta care nu acorda asistenta medicala unui pacient aflat in stare critica sau care acuza simptomatologia unei maladii acute care ii poate pune viata in pericol.
In plus,
amenzi de la 1.500 pana la 5.000 lei sunt prevazute si pentru situatia in care
asistenta medicala privata de urgenta este acordata de medici rezidenti.
Comentarii articol (18)