Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri prima rectificare a bugetului pe 2011, informeaza un comunicat de presa al Executivului. Rectificarea bugetara a fost promovata de catre Guvern prin derogare de la Legea responsabilitatii fiscal bugetare.
“Analiza rezultatelor bugetare pe primele sase luni ne arata faptul ca executia bugetului consolidat s-a incheiat cu un deficit de 11,6 miliarde de lei, respectiv 2,07% din PIB, sub limita tintei de deficit in suma de 12,6 miliarde de lei, asumata cu organismele financiare internationale”, a declarat primul-ministru Emil Boc
Conform premierului,
majorarea resurselor financiare s-a datorat, in principal, influentei pozitive a unora dintre veniturile la buget, respectiv: impozitul pe profit, impozitul pe salarii si pe venituri, TVA, incasarilor totale din accize, veniturilor nefiscale, precum si actiunilor de combatere a fraudei fiscale desfasurata de ANAF, Garda Financiara si Ministerul Finantelor Publice.
Astfel,
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a beneficiat de o suplimentare de fonduri in suma de
300 de milioane de lei pentru continuarea lucrarilor de infrastructura si pentru compensarea unor datorii ale companiilor de stat din subordine.
“Am decis alocarea de fonduri pentru compensarea unor datorii, astfel incat sa poata fi rezolvate problemele istorice ale acestor companii si sa prevenim acumularea de noi arierate incepand cu anul 2012”, a mai afirmat primul-ministru.
Totodata,
bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului a fost suplimentat cu aproximativ 300 de milioane de lei pentru investitii.
De asemenea, in domeniul social,
Guvernul a suplimentat bugetul asigurarilor sociale cu 74 milioane lei, dupa ce s-au realizat compensari intre fonduri, pentru a asigura plata pensiilor pana la sfarsitul anului.
”Am suplimentat bugetul asigurarilor sociale, astfel incat sa fie asigurata sustinerea financiara la bugetul de pensii si toate pensiile sa fie platite fara nicio problema in lunile care urmeaza”, a explicat primul-ministru Emil Boc.
Seful Executivului a mentionat, de asemenea, ca au fost majorate bugetele unor ministere si institutii din domeniile apararii si sigurantei nationale la capitolul “
Cheltuieli de personal”
pentru a asigura plata contributiei la pensii de 5,5%, introdusa prin
Legea unitara a pensiilor.
“Prin noua lege a pensiilor, aceste ministere au fost integrate in sistemul public de pensii si, in consecinta, si militarii platesc contributii la pensii. Atat contributia angajatorului, cat si contributia angajatului anul acesta se suporta de la bugetul de stat. Am facut acest lucru pentru a nu fi diminuata solda pe care o primesc militarii. Contributia pe care o plateste statul este atat pentru salariat, cat si cea care revenea autoritatii de stat,” a mai precizat primul-ministru.
Pentru domeniul sanatatii, Guvernul a decis alocarea suplimentara a sumei de 300 de milioane de lei, urmand ca alte 150 de milioane de lei, transferati in Fondul de Rezerva al Guvernului, sa fie imediat alocati Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dupa ce se vor realiza unele reforme in domeniu. In acest sens, primul-ministru a mentionat taxa clawback, impunerea sistemului de medicamente generice, adoptarea, de catre Parlament, a sistemului de coplata si elaborarea, pana la sfarsitul anului, a legislatiei care sa vizeze pachetul minimal de servicii medicale.
De asemenea, au fost acordate
credite de angajament in valoare de 1,68 miliarde de lei pentru programele si cheltuielile pe care le au Ministerul Sanatatii si CNAS.
Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost majorat, de asemenea, cu 735 de milioane de lei, bani care vor fi alocati Fondului de Garantare pentru asigurarea garantiilor, respectiv a conditiilor necesare absorbtiei a circa 626 de milioane de euro din fonduri europene.
“Acesti bani reprezinta un imprumut pe care il acordam Fondului de Garantare, care la randul lui sa poata emite garantii, astfel incat autoritatile locale sa poata absorbi bani europeni in proiecte care modernizeaza infrastructura din mediul rural”, a mai precizat seful Executivului.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a mentionat ca r
ectificare bugetara a fost convenita cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, iar tinta de deficit bugetar a fost mentinuta la 4,4% din PIB. Potrivit ministrului Finantelor, obiectivul acestei rectificari l-a constituit continuarea investitiilor si plata arieratelor. Astfel, au fost alocate
1,4 miliarde pentru stingerea obligatiilor unor companii apartinand Ministerului Transporturilor, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerului Administratiei si Internelor.
Comentarii articol (0)