Persoanele care lucreaza cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, calculat la remuneratia bruta acordata persoanelor care presteaza activitati cu caracter ocazional in folosul lor, in caz contrar riscand amenzi de pana la 20.000 lei. De asemenea, exista obligatia intocmirii unui registru de evidenta a zilierilor pentru toate persoanele care desfasoara activitati cu caracter ocazional. Afla care sunt recomandarile ITM in acest sens!
Potrivit
ITM Bihor, agentii economici care au achizitionat/achizitioneaza registre de evidenta a zilierilor, conform Legii 52/2011, au obligatia sa le completeze cu toti zilierii cu care au avut/au raporturi de munca, in ordine cronologica.
Registrul de evidenta a zilierilor este un registru cu regim special, care se tipareste si se inseriaza de Imprimeria Nationala, iar distribuirea se face la cerere si contra cost de Inspectia Muncii prin Inspectoratele teritoriale de munca.
Atentie!
- la completarea datelor de identificare ale partilor
- in registrele de evidenta a zilierilor se vor inscrie inclusiv zilierii cu care beneficiarii de lucrari au avut raporturi de munca anterior intrarii in posesie de la I.T.M. a Registrului de Evidenta a Zilierilor.(la coloana 6 respectiv 10 din registru se va mentiona numarul si data registrului de evidenta a zilierilor depus la I.T.M. Bihor, in copie, pentru perioade anterioare datei de 01.07.2011)
- inscrierile se vor efectua numai cu cerneala sau pasta albastra, fara a lasa pagini si pozitii libere.
- orice modificare a datelor inscrise eronat se face prin taierea cu o linie orizontala cu cerneala sau pasta rosie si prin inscrierea datelor corecte de asemenea cu cerneala sau pasta rosie, lasându-se lizibila inscrierea anterioara si prin aplicarea stampilei si semnaturii beneficiarului de lucrari.
- beneficiarul de lucrari va transmite catre, I.T.M. Bihor o copie a registrului, pâna in data de 5 a lunii urmatoare pentru luna anterioara, certificata „ conform cu originalul”.
Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 276 din 20.04.2011, iar Normele metodologice de aplicare au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 300 din 02.05.2011
Actul normativ reglementeaza modul in care zilierii pot executa activitati cu caracter ocazional, prin derogare de le
Legea 53/2003 – Codul Muncii
In ce domenii se poate lucra cu zilieri?
Domeniile in care se pot presta activitati care au caracter ocazional sunt: agricultura, vanatoare si pescuit, silvicultura, exploatari forestiere, piscicultura si acvacultura, pomicultura si viticultura, apicultura, zootehnie, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati care au caracter cultural, manipulari de marfuri, activitati de intretinere si curatenie.
Comentarii articol (15)