Asumarea cu o intarziere de aproape doi ani a crizei economice, repetarea la nesfarsit a aceleiasi idei ca predecesorii sunt de vina, amanarea, ezitarea si incapcitatea de a absorbi fonduri europene - acestea sunt cateva din problemele cu care se confrunta actuala Putere. Situatia, insa, nu este cu mult diferita fata de ceea ce se intampla acum 3 ani.
Stim cum totii ca, potrivit actualei Puteri, criza economica s-a instalat in Romania mult mai tarziu decat in alte state. Din acest motiv, efectele nocive nu numai ca n-au fost starpite, dar nici nu s-a gasit remediul pentru a iesi din impas. Cu un an inainte de alegeri, istoria pare sa se repete.
Masurile de austeritate din 2010 si imprumutul de la FMI, BM si CE nu ne-au adus inca intr-o directie care sa confere siguranta nici in ce ii priveste pe contribuabili, nici in ce ii priveste pe cei care fac regulile jocului – guvernantii.
Si totusi, potrivit celor din urma, 2012 pare sa ne aduca si luna de pe cer, pe langa majorari de pensii, recuperarea resturilor din salariile taiate ale bugetarilor, crestere economica, deficit in limitele prevazute de acordurile internationale, regionalizare, privatizare, sali de sport, o noua lege fundamentala si, nu in ultimul rand, card national de sanatate.
O buna parte dintre aceste afirmatii apartinand Puterii sunt contrazise de Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014, adoptata de Executiv in aceasta saptamana. Destul de ferit de ochiul vigilent al presei, documentul contine si alte prevederi menite a isca dezbateri aprinse, precum bugetul alocat bunurilor si serviciilor care se va reduce nesemnificativ (cu doar 0,2%) sau mult laudata crestere a veniturilor alocate investitiilor cu doar 0,6% in 3 ani.
De altfel, redundanta este un cuvant de ordine pentru acest tip de angajamente, daca este sa ne bazam pe masurile adoptate si discutate de Guvern din ultimele 14 luni.
Strategia fiscala 2012-2014 cuprinde multe din tintele stabilite in Strategia 2011-2013, ramase inca neatinse. In plus, angajamentul catre FMI pe care Romania si l-a asumat in iunie 2011 include o buna parte din ceea ce si-a propus Executivul prin Strategia recent adoptata.
Asadar, Guvernul se invarte in jurul ideii unor “reforme necesare ale statului”, desi actele normative adoptate nu au avut pana in prezent efectul scontat. De exemplu, in ciuda reorganizarii aparatului de stat, numarul bugetarilor este in continuare prea mare (o confirma si seful statului). Jumatate din contractele de munca incheiate in urma adoptarii noului Cod al Muncii au incetat deja. Rata inflatiei, 7,93% este in continuare cu mult peste tinta stabilita de BNR, si anume de 3%.
Ne aflam intr-un cerc vicios din care trebuie sa iesim, iar orice miscare eronata a guvernantilor ne-ar putea arunca si mai departe de circumferinta.
Dezbatere AvocatNet.ro:
Unde s-a gresit si ce mai poate fi reparat?
Comentarii articol (23)