Cele doua teste au la baza determinarea in laborator a markerilor serici ai leziunilor hepatice si un algoritm matematic, putand stabili virtual daca un pacient sufera de leziuni ale ficatului, date de hepatita cronica B sau C, diabet, obezitate sau consumul excesiv de alcool.
Testele au fost verificate in 90 de tari, pe mai mult de 8.000 de pacienti, si au fost puse la punct de catre echipa Profesorului Thierry Poynard, seful Serviciului de Hepatologie si Gastroenterologie al Spitalului Pitie- Salpetriere din Paris. Investigatiile constau intr-o simpla intepatura, prin care se ia sange pacientilor.
Dupa determinarile specifice de laborator, datele se introduc intr-un calculator, rezultatul fiind calculat prin accesarea serverului BioPredictive pe un website dedicat. Prin aceasta „biopsie virtuala” se poate stabili cat de afectat este ficatul unui pacient care sufera de hepatita virala B sau C, diabet, obezitate, exces de colesterol sau care este consumator inrait de alcool. Softul, care stabileste cat de afectat este ficatul, ia in calcul biomarkeri ai sangelui (transaminaze, proteine serice, bilirubina), ajustand rezultatele cu parametri precum varsta, sexul, greutatea si inaltimea pacientului.
Primul test, FibroTest, depisteaza afectiuni precum fibroza hepatica si activitatea necro-inflamatorie virala, aratand cat de agresiv este virusul care a infectat ficatul. Celalalt test, FibroMax, care este mai complex arata in plus cat de incarcat este ficatul cu grasimi, care sunt tulburarile de metabolism si daca in organism mai exista si alte hepatite decat cele date de virusuri.
Peste 50 de tari sunt utilizatoare de FibroTest si FibroMax, iar peste 400.000 de pacienti au beneficiat de ele pana acum. In Romania, testele au patruns pe piata acum doi ani, fiind platite individual de catre pacienti.
Teste sunt disponibile si in cadrul Laboratoarelor MedLife
www.medlife.ro
Programari 021.9646
Comentarii articol (3)