Comisia pentru includerea cuplurilor solicitante in Subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer a aprobat, saptamana trecuta, un numar de 134 de dosare in vederea finantarii in cadrul Programului de fertilizare in vitro a Ministerului Sanatatii, informeaza un comunicat de presa al ministerului.
Astfel, de la debutul programului, din 1 iunie 2011, si pana in prezent numarul de dosare aprobate in cadrul programului MS, a ajuns la 192.
Ministerul Sanatatii mentine recomandarea adresata unitatilor sanitare care deruleaza subprogramul FIV/ET, sa efectueze o verificare preliminara a dosarelor depuse de cuplurile interesate inainte de transmiterea dosarelor catre Ministerul Sanatatii, intrucat Comisia pentru includerea cuplurilor in Subprogramul FIV/ET nu este in masura sa aprobe dosare care nu intrunesc conditiile impuse prin
Ordinul MS nr. 765/2011.
Ministerul Sanatatii a lansat, in premiera, Programul de fertilizare in vitro si transfer embrionar, al carui buget se ridica la 4 milioane de lei.
Conform programului,
Ministerul Sanatatii va sustine financiar o singura procedura de FIV, in doua etape:
•
4.920 lei dupa realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin punctie foliculara; recoltarea spermei si procesarea acesteia; inseminarea ovocitelor; transferul embrionar)
•
1.230 lei dupa confirmarea finalizarii procedurii FIV/ET cu o sarcina, urmata de nastere.
In 2011, aproximativ
800 de cupluri ar putea beneficia de programul MS.
Pana la aceasta data, un numar de 8 clinici din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Sibiu au fost admise pentru a derula programul Ministerului Sanatatii. MS precizeaza ca lista unitatilor care se pot inscrie in program ramane deschisa.
Pentru a putea accesa programul, cuplurile sterile trebuie sa fie casatorite de minim 2 ani, iar cel putin unul dintre membrii cuplului trebuie sa fie cetatean roman, cu domiciliul stabil in Romania si cu asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate de cel putin 2 ani.
In plus, niciunul dintre membrii cuplului nu trebuie sa aiba sa aiba un copil in viata.
De asemenea, pentru a putea fi incluse in program, femeile trebuie sa aiba intre 20 si 40 de ani, iar indexul de masa corporala al acestora nu poate depasi 30. In acelasi timp, mamele surogat sunt, din start, excluse.
Comentarii articol (0)