Activitatea de evaluare a bunurilor va putea fi desfasurata doar de catre evaluatori autorizati, conform unui proiect de OG lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice. In prezent, nu exista o reglementare legislativa expresa a activitatii de evaluare sau a modalitatii de organizare a persoanelor care desfasoara asemenea activitati
Proiectul de act normativ elaborat de MFP vrea sa reglementeze activitatea de evaluare si sa creeze o noua profesie reglementata, cea de
evaluator autorizat.
De asemenea, se propune infiintarea unui organism care sa supravegheze in mod organizat activitatea desfasurata de acesti evaluatori si care sa colaboreze cu organele statale cu atributii in materie ori de cate ori este nevoie.
Motivele invocate de MFP odata cu aparitia acestei reglementari sunt protectia consumatorilor, beneficiarilor serviciilor si a lucratorilor, loialitatea tranzactiilor comerciale si combaterea fraudei.
Evaluarea reprezinta activitatea de estimare a valorii, materializata intr-un inscris, numit raport de evaluare, realizata in conformitate cu standardele specifice acestei activitati si cu deontologia profesionala, de un evaluator autorizat.
Rapoartele de evaluare se elaboreaza la solicitarea oricarei persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat.
Odata cu actul normativ propus de Finante se va infiinta si
Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania. Din ea vor face parte evaluatorii autorizati, in conditiile stabilite de MFP.
Uniunea este autoritatea competenta care organizeaza, coordoneaza si autorizeaza desfasurarea activitatii de evaluator autorizat in Romania.
Evaluatorii autorizati, membri ai Uniunii desfasoara, in principal, urmatoarele activitati:
a) evaluari de bunuri imobile;
b) evaluari de intreprinderi;
c) evaluari de bunuri mobile;
d) evaluari de actiuni si alte instrumente financiare;
e) evaluari de fond de comert si alte active necorporale;
f) verificari de rapoarte de evaluare.
Activitatea Uniunii se finanteaza din urmatoarele surse:
a) taxe de inscriere si de examinare;
b) cotizatii anuale ale membrilor;
c) fonduri rezultate din manifestari stiintifice, tarife pentru servicii de formare si pregatire
profesionala continua prestate in conformitate cu prevederile legale;
d) drepturi editoriale specifice;
e) donatii, sponsorizari si alte venituri, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
Cum poti deveni evaluator autorizat?
Activitatea de evaluare poate fi desfasurata numai de persoanele care au calitatea de evaluator autorizat, inscrise in Tabloul Uniunii si care dovedesc aceasta cu legitimatia de membru sau autorizatia valabila la data evaluarii. Tabloul Uniunii se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei.
Informatiile si datele care se inscriu in Tabloul Uniunii vor fi stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare al Uniunii. Tabloul Uniunii cuprinde o sectiune dedicata evaluatorilor autorizati inactivi.
Formarea profesionala initiala si continua a evaluatorilor autorizati se asigura prin cursuri de formare profesionala organizate de Uniune.
Uniunea are in componenta sa urmatoarele categorii de membri,
evaluatori autorizati:
a) membri stagiari, persoane fizice;
b) membri titulari, persoane fizice;
c) membri acreditati, persoane fizice;
d) membri corporativi, persoane juridice.
Pentru dobandirea calitatii de membru stagiar, persoana fizica trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba studii universitare finalizate cu diploma eliberata de o institutie de invatamant superior din Romania sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, recunoscuta de autoritatile romane competente, potrivit legii, care atesta incheierea de
catre titular a ciclului de studii universitare de licenta, in domeniile propuse de catre Consiliul Director si aprobate prin Regulamentul de organizare a examenului de atribuire a calitatii de membru stagiar;
b) sa nu fi fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni cu intentie pentru care nu a intervenit reabilitarea;
c) sa fie declarat admis la examenul organizat
d) sa achite taxa de examen in cuantumul si in termenele stabilite de Consiliul Director.
Perioada de stagiu se incheie cu examen de finalizare a stagiaturii in termen de maxim 2 ani de la data atribuirii calitatii de membru stagiar.
Desfasurarea stagiului presupune parcurgerea unor cursuri de pregatire si realizarea unor rapoarte de evaluare in conformitate cu Regulamentul de derulare sifinalizare a stagiaturii, adoptat de Consiliul Director.
In perioada de stagiu, taxa de stagiu se achita in cuantumul si la termenele stabilite de Consiliul Director.
Pot deveni membri stagiari fara sustinerea examenului, persoanele care indeplinesc conditiile prevazute mai sus si care au absolvit cursuri de formare specifice in domeniul evaluarii, aprobate de Consiliul Director.
Poate dobandi calitatea de membru acreditat orice membru titular cu o vechime in profesia de evaluator de cel putin 3 ani care a promovat un examen in conformitate cu normele specifice de acreditare stabilite prin Regulamentul de acreditare aprobat de Consiliul Director.
Calitatea de membru acreditat este acordata pentru 5 ani de la data sustinerii examenului de acreditare.
Drepturile si obligatiile unui evaluator autorizat
Evaluatorii autorizati au dreptul:
a) sa perceapa onorarii pentru activitatea desfasurata, onorarii care nu se stabilesc procentual din valoarea estimata prin raportul de evaluare;
b) sa participe la toate activitatile si manifestarile care constituie obiectul de activitate al Uniunii;
c) sa consulte bazele de date, lucrarile, publicatiile si materialele documentare de care dispune Uniunea si sa beneficieze de toate conditiile puse la dispozitie de Uniune pentru ridicarea nivelului de pregatire profesionala;
d) sa fie alesi in organele de conducere si in comisiile Uniunii;
e) sa fie inscrisi in Tabloul Uniunii.
Membrii Uniunii au urmatoarele obligatii:
a) sa plateasca cotizatia anuala. Neplata acesteia in cuantumul si la termenele stabilite de Consiliul Director, atrage excluderea de drept din Uniune;
b) sa elaboreze rapoartele de evaluare potrivit standardelor de evaluare adoptate de Uniune;
c) sa respecte Codul etic al profesiei de evaluator autorizat precum si regulamentele adoptate de organele de conducere ale Uniunii.
Evaluatorii raspund, in desfasurarea activitatii lor, disciplinar, civil sau penal, dupa caz.
Sanctiunile disciplinare care se aplica evaluatorilor autorizati, in raport cu gravitatea abaterilor savarsite, sunt urmatoarele:
a) avertisment scris;
b) avertisment cu actiune corectiva profesionala;
c) suspendarea calitatii de membru pe o perioada de pana la 12 luni;
d) retragerea calitatii de membru al Uniunii.
Activitatea de evaluare este compatibila cu desfasurarea altor activitati, precum:
a) consultanta de afaceri si management;
b) elaborarea de proiecte de finantare;
c) evaluarea de proiecte de finantare;
d) expertiza contabila, audit financiar, reorganizare judiciara si lichidare, consultanta
fiscala, cu respectarea reglementarilor specifice fiecareia dintre activitatile respective si a
principiului independentei, dupa caz.
Ce se intampla cu membrii ANEVAR ?
Membrii Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania, persoane fizice, precum si ai altor organizatii al caror profil de activitate face parte din domeniul de reglementare al prezentei ordonante, care indeplinesc conditiile de dobandire a calitatii de evaluator autorizat devin membri titulari, respectiv acreditati ai Uniunii, potrivit dispozitiilor acestui articol.
Pentru dobandirea calitatii de membru titular, respectiv acreditat, se pot depune cereri, in maxim 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, la sediul ANEVAR.
Persoanele care sunt membri aspiranti ai ANEVAR devin membri stagiari ai Uniunii si in termen de maxim 2 ani de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante vor sustine examenul de finalizare a stagiaturii pentru a deveni membri titulari.
De asemenea, membrii inactivi ai ANEVAR vor fi inscrisi in tablou, in sectiunea inactivi, urmand sa redobandeasca calitatea de membru activ doar dupa respectarea conditiilor prevazute de Regulamentul adoptat in acest scop de Consiliul Director.
Membrii acreditati ANEVAR devin membrii acreditati ai Uniunii in sensul prezentei ordonante.
Pe de alta parte, persoanele impotriva carora s-a dispus sanctiunea suspendarii din calitatea de membru ANEVAR sau al altor organizatii al caror profil de activitate face parte din domeniul de reglementare al prezentei ordonante, care indeplinesc conditiile de dobandire a calitatii de evaluator autorizat, nu pot deveni membri de drept ai Uniunii daca nu a expirat termenul pentru care s-a dispus sanctiunea pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.
Membrii fondatori si membrii de onoare ai ANEVAR devin membri de onoare ai Uniunii.
Proiectul de OG elaborat de MFP poate fi consultat in fisier atasat.
Comentarii articol (33)