Tabloul evaluatorilor în anul 2016 a intrat în vigoare pe miercuri, pe 27 ianuarie, dată la care Hotărârea ANEVAR nr. 8/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 59.
Tabloul ANEVAR conține patru categorii de evaluatori, respectiv membri ai Asociației:
- Titulari, cu număr de legitimație și specializări, care include 4103 de persoane;
- Acreditați, cu număr de legitimație și specializări, care are 103 persoane;
- Corporativi, în număr de 433 de firme;
- Inactivi, cu data încetării calității de membru activ și temeiul legal din cauza căruia și-au pierdut dreptul de practică; în total, pe această listă se află 256 de persoane.
Hotărârea ANEVAR nr. 8/2016 mai stabilește că modificările în structura Tabloului, care apar pe parcursul anului, pot fi consultate pe pagina web a Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România.
Notă: Noul Tablou ANEVAR poate fi consultat aici.
Profesia de evaluator a fost reglementată acum cinci ani
Profesia de evaluator autorizat a fost instituită prin OG nr. 24/2011, care se află în vigoare din data de 5 septembrie 2011.
Potrivit acestui act normativ, evaluarea poate fi definită ca o activitate de estimare a valorii, materializată într-un raport, care este făcută în conformitate cu standardele specifice acestei activităţi şi cu deontologia profesională de un evaluator autorizat.
Evaluatorii autorizați fac parte din ANEVAR, iar aceasta se ocupă de organizarea, coordonarea și autorizarea desfășurării activității de evaluare autorizată.
În principal, evaluatorii autorizați, membri ai Asociației, pot desfășura următoarele activități:
- evaluări de bunuri imobile;
- evaluări de întreprinderi;
- evaluări de bunuri mobile;
- evaluări de acţiuni şi alte instrumente financiare;
- evaluări de fond de comerţ şi alte active necorporale;
- verificări de rapoarte de evaluare.
Activitatea de evaluare autorizată poate să fie făcută de către evaluatorii autorizați, această calitate fiind dovedită pe baza legitimației de membru ANEVAR sau pe baza autorizației valabile la data evaluării.
În afară de membrii înscriși în Tablou, asociația mai are în componența sa membri stagiari, persoane fizice, și membri de onoare.
Pentru a dobândi calitatea de membru stagiar, persoana fizică trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care:
- să aibă studii universitare finalizate cu diplomă eliberată de o instituţie de învăţământ superior din România sau dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, recunoscută de autorităţile române competente, potrivit legii, care atestă încheierea de către titular a ciclului de studii universitare de licenţă, în domeniile propuse de către Consiliul director şi aprobate prin regulamentul de organizare a examenului de atribuire a calităţii de membru stagiar;
- să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţie, pentru care nu a intervenit reabilitarea;
- să fie declarat admis la examenul organizat potrivit alin. (1);
- să achite taxa de examen în cuantumul şi în termenele stabilite de Consiliul director.
Perioada de stagiu se încheie cu examen de finalizare a stagiaturii în termen de maximum 2 ani de la data atribuirii calităţii de membru stagiar.