Un exemplu in acest sens, il constituie controlul inopinat efectuat in seara zilei de 9 mai 2005 de catre comisarii Garzii Financiare la societatea SC ROMPAULO IMPEX, filiala ROMPAULO IMPEX 17. Actiunea a relevat desfasurarea unor activitati ilegale de producere a alcoolului etilic, in conditiile in care societatea respectiva nu detinea autoritate de antrepozit fiscal. Fabrica nu mai avea autorizatie de producere a alcoolului de peste doi ani de zile, controlul inopinat descoperind, in flagrant, productia de alcool etilic.
Totodata, pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniul productiei de alcool, bauturi alcoolice si comercializarea acestora in sistem angro, la nivelul municipiului Bucuresti si a judetului Ilfov, s-a inceput o ampla actiune de control pe fond la care participa, alaturi de inspectori din cadrul Directiei Generale de Finante Publice a Municipiului Bucuresti, si un numar de 30 de inspectori de la directiile de finante publice a 10 judete.
Unul din obiectivele acestiei actiuni de control pe fond priveste introducerea unui sistem sever de supraveghere la trei antrepozite fiscale de productie alcool (SC AGRONAD PROD IMPEX 2000 SRL –Ilfov; SC MEGA PRODUCTION SRL – Ilfov; SC COMAN PRODUCT – FILIALA BUCURESTI SRL). Aceasta activitate presupune supravegherea permanenta a antrepozitelor fiscale mai sus mentionate, urmarindu-se determinarea exacta a productiei alcool ce poate fi realizata in 24 ore, pornindu-se de la materia prima introdusa in fabricatie si consumurile specifice aferente (gaze, energie, apa, etc), astfel incat sa se poata realiza o analiza de cost care va arata gradul de rentabilitate economica al antrepozitului fiscal.
In cazul in care se constata ca, cheltuielile bugetare determinate de supravegherea modului de functionare al antrepozitului fiscal sunt mai mari decat veniturile lunare obtinute de agentul economic verificat, se va proceda la reanalizarea programlui de lucru al acestuia, luandu-se in calcul posibilitatea neaprobarii programului.
Impreuna cu Garda Financiara–Comisariatul General, se desfasoara actiunea de verificare a agentilor economici care au obtinut Atestatul de comerciant in sistem angro pentru produse accizabile, si nu mai indeplinesc conditiile initiale, in vederea anularii acestuia.
Doar in cateva zile s-a analizat activitatea a 61 de asemenea agenti economici, luandu-se urmatoarele masuri:
- amenzi contraventionale in suma totala de 1.635.000.000 lei; - confiscari de produse accizabile in suma totala de 82.000.000 lei; - oprirea activitatii de comercializare a produselor supuse accizelor la un numar de patru agenti economici angrosisti atestati.
Pe baza datelor centralizate si a analizei controalelor efectuate, s-au desfasurat patru sedinte ale Comisiei de Autorizare a antrepozitelor fiscale si a importatorilor de produse accizabile din cadrul Ministerului Finantelor Publice. In urma dezbaterilor au fost adoptate urmatoarele masuri:
a) suspendarea, pana la solutionarea cauzei penale, a autorizatiilor de antrepozit fiscal.
In acest sens, exemplificam cazul SC FABINA PROD SA – Dambovita la care s-a constatat o serie de nereguli, cum ar fi: - inregistrarea in evidenta contabilia a unor documente care au la baza tranzactii fictive, cu scopul de a diminua profitul impozabil si taxa pe valoarea adaugata. Prejudiciul estimat, adus bugetului de stat a fost de circa 36.000.000.000 lei, organele de cercetare penala fiind sesizate pentru posibile fapte de evaziune fiscala; - tranzactii mari cu numerar, efectuate de catre administratorul si unii dintre asociatii societatii, fiind sesizat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor; - s-au aplicat amenzi contraventionale in suma de 1.000.000.000 lei; - pentru administratorul acestei societati, s-a intocmit si o sesizare penala de catre comisarii Garzii Financiare–Comisariatul General, pentru producere de alcool in afara antrepozitului fiscal si cu instalatii neautorizate.
b) au fost revocate un numar de cinci autorizatii de antrepozit fiscal, pentru abateri de la prevederile Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) au fost revocate un numar de noua autorizatii de antrepozit fiscal, pentru neindeplinirea ulterioara (la data controlului) a conditiilor initiale avute in vedere la autorizarea ca antrepozite fiscale a agentilor economici in cauza, conform Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
“Fiscul va intreprinde si in continuare toate masurile ce se impun pentru combaterea activitatilor cu caracter evazionist din acest domeniu, actiunile de verificare efectuandu-se pe baza unui plan riguros elaborat pe principiile stiintifice ale controlului fiscal utilizate in Uniunea Europeana” – a mai precizat presedintele ANAF, dl. Sebastian Bodu.
Comentarii articol (0)