Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 4.865/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea obligatiei didactice de predare a personalului de conducere din inspectoratele scolare, unitatile de invatamant, unitatile conexe, precum si a personalului de indrumare si control din inspectoratele scolare si a personalului didactic din casele corpului didactic a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 601, din 25 august 2011.
In baza prevederilor art. 263 alin. (10) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 536/2011 privind organizarea si functionarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului,
ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului emite prezentul ordin.
Art. 1. — Se aproba Normele metodologice pentru stabilirea obligatiei didactice de predare a personalului de conducere din inspectoratele scolare, unitatile de invatamant, unitatile conexe, precum si a personalului de indrumare si control din inspectoratele scolare si a personalului didactic din casele corpului didactic, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — Directia generala management, resurse umane si retea scolara din Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, inspectoratele scolare, unitatile de invatamant si unitatile conexe duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului,
Daniel Petru Funeriu
Bucuresti, 16 august 2011.
Nr. 4.865.
ANEXA
Normele Metodologice pentru stabilirea obligatiei didactice de predare a personalului de conducere din inspectoratele scolare, unitatile de invatamant, unitatile conexe, precum si a personalului de indrumare si control din inspectoratele scolare si a personalului didactic din casele corpului didactic
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art.1. — Prezentele norme metodologice se aplica personalului de conducere din inspectoratele scolare, unitatile de invatamant, unitatile conexe, precum si personalului de indrumare si control din inspectoratele scolare si personalului didactic din casele corpului didactic.
Art. 2. — Personalul mentionat la art. 1 este degrevat partial de norma didactica de predare, incepand cu anul scolar 2011— 2012.
Art. 3. — Prin degrevare se intelege posibilitatea exceptarii personalului mentionat la art. 1 de la obligatia efectuarii normei didactice de predare, in conditiile prevazute de prezentele norme metodologice.
CAPITOLUL II
Invatamant prescolar
Art. 4. — Directorii gradinitelor cu program normal, care au personalitate juridica si care functioneaza cu peste 8 grupe de copii, profesori pentru invatamantul prescolar, nu sunt degrevati de norma didactica si efectueaza integral activitatea didactica de instruire-educare cu grupa de copii.
Art. 5. — Directorii gradinitelor cu program prelungit/ saptamanal, cu personalitate juridica, care functioneaza cu peste 7 grupe de copii, profesori pentru invatamantul prescolar, nu sunt degrevati de norma didactica si efectueaza integral activitatea didactica de instruire-educare cu grupa de copii.
CAPITOLUL III
Invatamant primar, gimnazial, liceal si invatamant posticeal
Art. 6. — (1) Directorii unitatilor de invatamant de nivel primar, gimnazial, liceal si postliceal, cu personalitate juridica, care functioneaza cu mai putin de 25 de clase, efectueaza 6— 8 ore/saptamana din norma didactica de predare.
(2) Directorii unitatilor de invatamant de nivel primar, gimnazial, liceal si postliceal care functioneaza cu peste 25 de clase efectueaza 4—6 ore/saptamana din norma didactica de predare.
Art. 7. — (1) Directorii adjuncti din unitatile de invatamant de nivel primar sau gimnazial efectueaza 6—8 ore/saptamana din norma didactica de predare, in cazul in care unitatile de invatamant se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) au peste 30 de clase de elevi;
b) au intre 20 si 30 de clase de elevi si indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
— functioneaza cel putin 10 clase de elevi si/sau grupe de copii la invatamantul primar si/sau prescolar;
— au sectii cu predare in limbile minoritatilor nationale, in scoala in care invatamantul se desfasoara in limba romana;
— au sectii cu predare in limba romana, in scoala in care invatamantul se desfasoara in limbile minoritatilor nationale;
c) au cel putin 20 de clase si unitatea de invatamant are internat si cantina.
(2) Directorii adjuncti din unitatile de invatamant de nivel liceal/postliceal efectueaza 6—8 ore/saptamana din normal didactica de predare, in cazul in care unitatile de invatamant se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) au peste 25 de clase de elevi;
b) au intre 18 si 25 de clase de elevi si indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
— functioneaza cel putin 10 clase de elevi si/sau grupe de copii la invatamantul gimnazial si/sau primar si/sau prescolar;
— au sectii cu predare in limbi ale minoritatilor nationale, in scoala sau in liceul in care invatamantul se desfasoara in limba romana;
— au sectii cu predare in limba romana, in scoala sau in liceul in care invatamantul se desfasoara in limbile minoritatilor nationale;
c) au cel putin 18 clase si unitatea de invatamant are internat si cantina.
(3) In situatia in care directorii adjuncti sunt profesori pentru invatamantul primar si prescolar, acestia efectueaza integral activitatea didactica de instruire-educare cu grupa sau clasa de elevi.
CAPITOLUL IV
Centre judetene de resurse si asistenta educationala/Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse
si Asistenta Educationala
Art. 8. — Directorii centrelor judetene de resurse si asistenta educationala/Directorul Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala efectueaza 4— 6 ore/saptamana din norma didactica de predare.
Art. 9. — Coordonatorii centrelor judetene de asistenta psihopedagogica/psihologica efectueaza 4—6 ore/saptamana din norma didactica de predare.
CAPITOLUL V
Invatamant cu program sportiv integrat si suplimentar
Art. 10. — (1) Directorii unitatilor de invatamant cu program sportiv integrat, cu personalitate juridica, au obligatia didactica de predare prevazuta la art. 6.
(2) Directorii, respectiv directorii adjuncti ai unitatilor de invatamant, altele decat cele cu program sportiv integrat, care au personalitate juridica si care au clase cu profil sportiv, au obligatia didactica de predare prevazuta la art. 7.
Art. 11. — (1) Directorii unitatilor de invatamant cu program sportiv suplimentar, denumite si cluburi sportive scolare, care functioneaza cu personalitate juridica si care au 20 de grupe de elevi, efectueaza 9—12 ore/saptamana din norma didactica de predare, daca clubul are 20—35 de grupe de elevi.
(2) Directorii unitatilor de invatamant cu program sportiv suplimentar, denumite si cluburi sportive scolare, care functioneaza cu personalitate juridica si care au cel putin 20 de grupe de elevi, efectueaza 6—9 ore/saptamana din norma didactica de predare, daca clubul are peste 35 de grupe de elevi.
(3) Directorii adjuncti din cadrul unitatilor de invatamant cu program sportiv suplimentar (cluburi sportive scolare), care functioneaza cu personalitate juridica si care au peste 45 de grupe de elevi, efectueaza 10—12 ore/saptamana din norma didactica de predare.
Art. 12. — (1) Pentru directorii unitatilor de invatamant cu personalitate juridica, altele decat cele cu program sportive suplimentar, care au sectii sau grupe de club sportiv scolar, obligatia didactica de predare a acestuia este cea prevazuta la art. 6.
(2) Coordonatorii unitatilor de invatamant care functioneaza cu personalitate juridica, altele decat cele cu program sportive suplimentar, care au 1—20 de grupe de club sportiv scolar, efectueaza integral norma de predare.
(3) Directorii adjuncti din cadrul unitatilor de invatamant care functioneaza cu personalitate juridica, altele decat cele cu program sportiv suplimentar, care au peste 20 de grupe de club sportiv scolar, efectueaza o norma didactica de predare de 12 ore/saptamana.
CAPITOLUL VI
Palate si cluburi ale copiilor
Art. 13. — Directorii palatelor copiilor si directorul Palatului National al Copiilor efectueaza 6—8 ore/saptamana din norma didactica de predare.
Art. 14. — (1) Directorii cluburilor copiilor care functioneaza sub 10 norme efectueaza 10—12 ore/saptamana din norma didactica de predare.
(2) Directorii cluburilor copiilor care functioneaza cu cel putin 10 norme efectueaza 8—10 ore/saptamana din norma didactica de predare.
Art. 15. — Directorul adjunct/Directorii adjuncti de la Palatul National al Copiilor efectueaza 10—12 ore/saptamana din norma didactica de predare.
CAPITOLUL VII
Casa corpului didactic
Art. 16. — Directorii caselor corpului didactic efectueaza 2— 4 ore/saptamana din norma didactica de predare.
Art. 17. — Profesorul-metodist din cadrul casei corpului didactic efectueaza 2—4 ore/saptamana din norma didactica de predare, in specializarea din diploma de licenta.
CAPITOLUL VIII
Inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti
Art. 18. — Inspectorii scolari generali si inspectorii scolari generali adjuncti din cadrul inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti efectueaza 2—4 ore/saptamana din norma didactica de predare.
Art. 19. — (1) Inspectorii scolari de specialitate, respectiv inspectorii scolari din cadrul inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti efectueaza 2—4 ore/saptamana din norma didactica de predare.
(2) Inspectorii scolari pentru invatamantul prescolar si primar din cadrul inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti efectueaza norma didactica de predare de 2— 4 ore/saptamana, in specializarea din diploma de licenta.
Comentarii articol (1)