In primele sase luni ale anului, asigurarile auto au scazut cu 19,1%, volumul primelor brute subscrise fiind de 2,13 miliarde de lei, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Reducerea numarului de asigurari auto a determinat, totodata, scaderea pietei asigurarilor.
Datele CSA arata ca evolutia nefavorabila a vanzarilor de autovehicule noi si, in special, reducerea semnificativa a contractelor de leasing auto si-au pus amprenta in sens negativ si asupra primelor brute subscrise din asigurarile Casco, care au scazut cu 20,83% comparativ cu aceeasi perioada din 2010, pana la un volum de circa 996 de milioane lei.
“Aceasta evolutie a fost inregistrata in pofida faptului ca prima medie pe un contract de asigurare Casco a scazut considerabil, de la circa 3.009 lei/contract cat a fost in semestrul I din 2010, la 2.457 lei/contract in semestrul I din 2011, in perioada analizata fiind incheiate putin peste 400.000 de asemenea contracte noi”, arata documentul remis de CSA.
Astfel, in ce priveste asigurarile de raspundere civila auto, in primul semestru din 2011, acestea au scazut cu 17,49% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,13 miliarde lei. Conform CSA, situatia reprezinta un efect direct si exclusiv al reducerilor mari de tarife operate de societati pentru asigurarile obligatorii RCA.
Potrivit CSA, scaderea pietei asigurarilor a fost cauzata de reducerea numarului de asigurari auto, segmentul acesta reprezentand 67% din totalul asigurarilor generale.
„Societatile de asigurare au redus tarifele RCA astfel incat acestea sa reprezinte o cheltuiala si mai mica in bugetele proprietarilor de vehicule, deja afectate de conditiile economice dificile, in unicul scop de a mentine peste 85% gradul de cuprindere in asigurarea obligatorie a vehiculelor din Romania, asa cum cere Uniunea Europeana. Daca volumul total de prime subscrise din asigurarile de raspundere civila auto ar fi ramas cel putin la acelasi nivel ca in semestrul I din 2010, respectiv de 1,37 miliarde lei, scaderea intregii piete de asigurari generale ar fi fost de numai 3,27%, in loc de 10,08%”, spune Angela Toncescu, presedintele CSA.
Pe de alta parte, asigurarile de viata au inregistrat o crestere a primelor brute subscrise, de pana al 860 milioane de lei, cu 3,81 mai mult decat in perioada similara a lui 2010.
“S-au inregistrat cresteri ale primelor subscrise la toate clasele de asigurari de viata, iar in cazul asigurarilor traditionale (care reprezinta circa 60% din total) cresterea a fost de 3,35%”, se mai precizeaza in comunicatul CSA.
In acelasi timp, societatile de asigurare au efectuat plati catre asigurati si beneficiarii contractelor de asigurari de viata in valoare de 339 milioane lei, cu 4,52% mai mult decat in semestrul I din 2010.
Per total piata de asigurari, cumulat pentru asigurari generale si asigurari de viata, primele brute subscrise de societati in primele 6 luni din 2011 au fost de 4,02 miliarde lei, scaderea lor cu 7,43% fata de aceeasi perioada din 2010 fiind cauzata de asigurarile auto.
“Este insa imbucurator faptul ca asigurarile de incendii si alte calamitati naturale, si in special cele de locuinte, precum si asigurarile de raspundere civila generala sau cele de sanatate isi continua cresterea pe care am remarcat-o si in primul trimestru”, mai spune presedintele CSA.
Aceasta evolutie a veniturilor din activitatea de asigurare nu a afectat capacitatea societatilor de a plati despagubiri si indemnizatii de asigurare, volumul total al acestor plati fiind de 2,47 miliarde lei, reprezentand, la fel ca anul trecut aceeasi perioada, mai mult de 60% din primele brute subscrise.
ÞPe langa aceste plati, societatile de asigurare au constituit rezervele tehnice intr-un volum suficient pentru onorarea obligatiilor de plata aferente dosarelor de dauna care nu au fost inca finalizate, precum si a obligatiilor ce pot aparea in viitorul apropiat si, nu in ultimul rand, si-au acoperit cheltuielile de achizitie si administrare a contractelor inerente oricarei activitati economiceÞ, mai subliniaza CSA in comunicatul de presa.
Comentarii articol (0)