Ministerul Sanatatii a modificat metodologia de calcul a preturilor de decontare pentru medicamentele care se acorda, gratuit, bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate. Ministerul de resort spune ca a luat aceasta masura pentru a incuraja consumul de medicamente generice.
Ministerul Sanatatii va publica, in Monitorul Oficial , Ordinul ministrului Sanatatii privind aprobarea Listei si preturilor de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate si a metodologiei de calcul a acestora.
Forma finala a actului normativ cuprinde o serie importanta dintre propunerile si observatiile primite in cele aproximativ 2 luni de dezbateri publice.
Conform actului normativ, atunci cand un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent,
acesta va fi decontat 100%, ca si pana in prezent.
In cazul in care pe lista C2, pe langa medicamentul inovativ exista mai multe medicamente generice cu aceeasi substanta activa,conform noilor prevederi, incepand cu data de 1 septembrie a.c., toate acestea se vor deconta la un pret de maxim 120% fata de pretul cu amanuntul (din farmacie) al celui mai ieftin medicament. Astfel, decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronici va putea fi sustinuta in continuare de catre autoritatile sanitare.
Denumirile Comune Internationale (substantele active) din lista C2 sunt cele pe care statul le acorda gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.
“Deoarece sunt medic si pentru mine pacientii sunt cei mai importanti, de la inceput as vrea sa subliniez ca, bolnavii tratati in cadrul programelor nationale de sanatate, vor beneficia, ca si pana in prezent, de tratament gratuit. In ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Vrem sa incurajam folosirea medicamentelor generice, adica a acelor medicamente cu costuri mai mici, dar cu efecte terapeutice similare cu ale medicamentelor inovative”, a declarat Ritli Ladislau, ministrul Sanatatii.
Conform primelor calcule realizate de reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in urma aplicarii noilor masuri se vor putea realiza economii in valoare de aproximativ 150 000 000 lei/anual in cadrul programelor de sanatate ceea ce va permite Ministerului Sanatatii sa poata sustine costurile necesare asigurarii, in continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienti.
In Lista C2 incluse peste 1400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internationale.
Comentarii articol (0)