Pe perioada sezonului rece, ajutoarele de incalzire vor fi acordate celor cu venituri de pana la 786 lei pe membru de familie, in cazul familiilor, respectiv celor cu venituri de cel mult 1.082 lei, in cazul persoanelor singure, potrivit unui act normativ adoptat de Executiv miercuri. In acelasi timp, primariile trebuie sa asigure, din bugetele locale, ajutoare de incalzire in valoare de cel mult 10% din maximul compensarii.
Potrivit primului-ministru, Emil Boc, ajutoare de incalzire vor fi acordate in functie de transe de venit. In plus, incepand din acest sezon,
ajutoarele de incalzire vor fi acordate si persoanelor ale caror venituri pe membru de familie se situeaza intre 615 si 786 de lei.
“De la 615 la 786 se acorda o transa suplimentara de compensare la factura la energia termica a populatiei. La persoana singura, vedeti, compensarea este de 15%. Prin aceasta crestere de la 615 la 786,
creste numarul beneficiarilor de la 200.000 la 320.000 de beneficiari la ajutoare de incalzire pentru perioada sezonului care urmeaza”, a precizat Emil Boc.
De asemenea, potrivit premierului, va creste plafonul maxim pentru acordarea ajutoarelor de incalzire pentru persoanele singure la
1.082 lei/persoana. Astfel, persoanele singure care au venituri cuprinse intre 786 lei si 1.082 lei vor beneficia de o
compensare de 10%.
O noutate adusa de Executiv se refera la
eliminarea subventiei acordate nediferentiat. Anul trecut, Guvernul a acordat prin Ministerul Administratiei si Internelor o subventie de 350 milioane de lei tututor, indiferent de venit.
Odata cu eliminarea acestei subventii acordate nediferentiat, valoarea ajutoarelor de incalzire acordate prin Ministerul Muncii
in functie de venit va creste la 345 de milioane de lei de la 120 milioane de lei, cat a fost in anul precedent.
“Subventia nediferentiata acordata de guvern la combustibil practic este eliminata si o parte din banii pe care ii acordam pe aceasta subventie se duc la Ministerul Muncii, pentru a spori numarul ajutoarelor de incalzire pentru persoanele cu venituri mici. Adica nu mai dam de la nivel central o subventie generalizata, la toata lumea, indiferent de venitul pe care il are sau de numarul de proprietati, ci mergem la Ministerul Muncii si marim acolo valoarea ajutoarelor de incalzire”, a explicat Emil Boc.
Totodata, premierul a subliniat ca
subventia acordata de catre autoritatile locale se poate situa intre 0 si 63%. In acelasi timp, prin noile reglementari, autoritatile
administratiei publice locale au obligatia sa asigure acordarea de sprijin cumulat pentru energie termica, din bugetele locale, in proportie de cel putin 10% din maximul compensarii procentuale.
Potrivit premierului, autoritatile locale, in functie de resursele proprii, pot aproba, prin hotararea consiliului local, ajutoare pentru energia termica peste transele si procentele stabilite de Guvern.
”Daca ei doresc sa acorde ajutor de incalzire peste 786 de lei venit pe membru de familie, pot sa o faca si au cadrul legal sa faca acest lucru. Daca directioneaza doar jumatate din cei 700 de milioane pe care i-au platit anul trecut celor cu venituri pana la 786, oamenilor nu le vor creste facturile”, a mai afirmat seful Executivului.
Primul-ministru Emil Boc a mai precizat ca pentru
persoanele care “beneficiaza de incalzire pe lemne, pe carbuni sau pe gaze, adica au centrala proprie de apartament, nu se schimba cu nimic fata de anul trecut sistemul de acordare a ajutoarelor de incalzire”.
“Cred ca sistemul este echitabil: ii sprijinim in primul rand pe cei care se afla cu adevarat in nevoie, pe cei care au venituri mici, si in acelasi timp dam posibilitatea autoritatilor locale ca, in functie de resurse, sa treaca si peste plafonul pe care l-au avut impus prin lege”, a mai afirmat premierul Boc.
Comentarii articol (26)