Potrivit primului-ministru, Guvernul intentioneaza sa modifice sistemul de acordare a subventiei la energie termica, astfel incat persoanele cu venituri mari sa nu mai primeasca ajutor de la stat pentru plata caldurii.
“Nu-i firesc, de exemplu, ca cineva care are o suta de milioane de lei vechi pe luna salariul sa beneficieze de compensare cu 45% sau pana la 45% a valorii combustibilului, la fel ca si unul care are 10 milioane de lei vechi pe luna. Eu cred ca firesc este ca cel care are salariul mai mare sa plateasca mai mult, cel care are un venit mai mic sa plateasca mai putin si sa fie sprijinit de stat prin formula sprijinului pe care Ministerul Muncii il acorda acelora cu venituri reduse”, a explicat seful Executivului.
El a subliniat ca planul Guvernului nu se refera la eliminarea subventiei, ci la aplicarea ei “tintita la acela care cu adevarat are nevoie”.
Primul-ministru a precizat ca reformarea sistemului de subventii la energia termica nu este o cerinta a FMI, ci “este o cerinta de bun simt a romanilor si de respectare a banului public, ca el sa fie utilizat cu eficienta”.
“Daca vrei sa fii eficient cu banii pe care ii platesc romanii din impozite si taxe, trebuie ca ei sa mearga la cei care cu adevarat au nevoie de sprijinul statului, iar cel care este cu vila, cu Mercedes si alte lucruri de acest fel, sa plateasca caldura la valoarea pe care o are piata”, a concluzionat premierul.
De asemenea, Emil Boc nu a putut preciza cu cat vor creste facturile la caldura pentru ca reducerile la subventie nu se vor aplica unitar.
In prezent, Guvernul acopera pana la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producatorilor de energie termica, iar pretul de facturare la populatie difera de la o localitate la alta, in functie de pretul de referinta stabilit de catre consiliul local si subventia acordata de fiecare primarie in parte.
Comentarii articol (59)