Patru companii de lactate sunt anchetate de Consiliul Concurentei pentru trucarea unei licitatii de atribuire a contractelor privind furnizarea produselor lactate pentru elevi si prescolari, informeaza un comunicat de presa al Consiliului. Valoarea acestor contracte se ridica la mai mult de 4 milioane de euro
Consiliul ancheteaza
o posibila intelegere intre companiile participante, si anume SC Dorna SA Suceava, SC Albalact SA Alba, SC Lacta SA Giurgiu si SC Simultan SRL Faget Timis, la licitatia organizata de Consiliul Judetean Giurgiu in data de 2 septembrie 2010 pentru distributia produselor lactate pentru elevi si prescolari.
Valoarea totala a contractelor, incheiate cu cele patru companii,
pentru perioada 2010 -2014, este de 17,9 milioane lei (aproximativ 4,2 milioane euro). Consiliul Concurentei precizeaza ca, in cadrul investigatiei declansate, s-au efectuat inspectii inopinate la fiecare dintre firmele participante.
“Suspectam ca ar exista o intelegere intre companiile inspectate de a participa cu oferte formale la licitatie. In acest fel, contractele au fost adjudecate prin rotatie, fiecare din cele patru companii, castigand cel putin un contract” a declarat
Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Legea concurentei nr. 21/1996
interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici ori asociatiile de agenti economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurentei, in special cele care urmaresc participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatii sau la orice alte forme de concurs de oferte.
Astfel, daca se va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.
Insa, in cazul in care una dintre companii coopereaza cu autoritatea de concurenta in cadrul programului de clementa, poate obtine imunitate la amenda sau o reducere substantiala a sanctiunii.
“In domeniul achizitiilor publice concurenta se manifesta in momentul participarii la licitatii. De aceea, este foarte important sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din acest domeniu, astfel incat in final sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice”, mai spune presedintele Consiliului Concurentei.
Comentarii articol (3)