Hotararea Guvernului nr. 889/2011 privind stabilirea fructelor distribuite, a perioadei si frecventei distributiei, a limitei valorii zilnice/elev si a masurilor adiacente distributiei de fructe, a bugetului aferent acestora, precum si a modalitatii de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice, in cadrul programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli in anul scolar 2011 - 2012, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 647 din 9 septembrie 2011.
In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, al art. 1 alin. (2) si (5) si al art. 12 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, aprobata cu modificari prin Legea nr. 195/2010, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1. — Pentru anul scolar 2011—2012 se vor acorda gratuit mere, in limita valorii zilnice de 0,315 lei/elev, pentru o perioada de maximum 94 de zile de scolarizare, incepand cu 31 octombrie 2011.
Art. 2. — (1) Masurile adiacente distributiei de mere in anul scolar 2011—2012 sunt urmatoarele:
a) organizarea de vizite la ferme pomicole sau legumicole, la statiuni de cercetare pomicola sau legumicola, la zilele recoltei, expozitii, targuri sau alte evenimente si/sau activitati similare;
b) organizarea de concursuri tematice cu premii ca modalitati practice educative care sa contribuie la dezvoltarea competentelor elevilor si prin activitati de gradinarit;
c) realizarea de brosuri sau materiale didactice al caror scop este cunoasterea beneficiilor consumului de fructe si legume proaspete.
(2) Sumele necesare implementarii masurilor adiacente se suporta din bugetele locale ale judetelor, sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz, din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata si nu vor putea depasi 10% din fondurile alocate consiliilor judetene, consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si respectiv ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz, pentru acordarea gratuita a merelor.
(3) Consiliile judetene si/sau consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz, opteaza, in functie de preferinte si buget, pentru masurile adiacente pe care le vor implementa si vor pune in aplicare in mod obligatoriu cel putin una dintre masurile adiacente prevazute la alin. (1).
(4) Consiliile judetene si/sau consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz, si unitatile scolare vor lua masurile necesare pentru ca numai elevii prezenti la cursuri sa beneficieze de implementarea masurilor adiacente.
(5) Consiliile judetene si/sau consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz, sunt responsabile de implementarea masurilor adiacente prevazute la alin. (1) si, respectiv, de organizarea procedurilor de achizitie publica, desemnarea castigatorilor, incheierea contractelor cu furnizorii sau prestatorii, monitorizarea si controlul implementarii masurilor adiacente prevazute la alin. (1).
(6) In functie de specificul masurilor adiacente pe care le vor implementa, consiliile judetene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz, vor beneficia de asistenta din partea inspectoratelor scolare judetene, respectiv a Inspectoratului
Scolar al Municipiului Bucuresti, a directiilor de sanatate publica, respectiv a Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti si din partea directiilor pentru agricultura judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, dupa caz, conform prevederilor legale in vigoare.
(7) Consiliile judetene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz, au obligatia informarii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu privire la masurile adiacente implementate.
Art. 3. — (1) Consiliile judetene, consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz, vor recupera de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, sumele platite pentru implementarea masurilor adiacente, pe care le vireaza la bugetul de stat.
(2) Recuperarea sumelor platite pentru implementarea
masurilor adiacente este conditionata de distributia merelor si se realizeaza pe baza numarului de elevi carora le-au fost distribuite mere.
(3) Finantarea sumelor aprobate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, care reprezinta sprijinul financiar pentru implementarea masurilor adiacente, se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, de la titlul „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile post-aderare”, articolul „Programe din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA)”, reprezentand contributie publica nationala totala.
(4) In privinta masurilor adiacente, Agentia de Plati si
Interventie pentru Agricultura are atributiile prevazute la art. 12 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli, aprobata cu modificari prin Legea nr. 195/2010.
Art. 4. — (1) In situatia in care nu se pot aplica prevederile art. 2 alin. (2), sumele necesare pentru realizarea masurilor adiacente prevazute la art. 2 alin. (1) se suporta din bugetele locale ale judetelor, sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), sumele reprezentand sprijinul financiar pentru implementarea masurilor adiacente, recuperate conform art. 3 alin. (2), se fac venit la bugetele locale ale judetelor, sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz.
Art. 5. — (1) Sumele necesare pentru implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli in anul scolar 2011—2012, aferente acordarii drepturilor prevazute la art. 1 si realizarii masurilor adiacente prevazute la art. 2 alin. (1) sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
(2) In situatia in care fondurile necesare pentru distributia merelor si/sau implementarea masurilor adiacente prevazute la art. 2 alin. (1) nu sunt disponibile in anul 2011, prevederile prezentei hotarari se aplica incepand cu luna ianuarie 2012, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru anul 2012 si/sau din bugetele locale ale judetelor, sectoarelor municipiului Bucuresti si, respectiv, ale comunelor, oraselor si municipiilor, dupa caz.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale,
Valeriu Tabara
p. Ministrul administratiei si internelor,
Gheorghe Emacu,
secretar de stat
Ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului,
Daniel Petru Funeriu
Ministrul sanatatii,
Ritli Ladislau
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Ialomitianu
Bucuresti, 7 septembrie 2011.
Nr. 889.
_____
Nota AvocatNet.ro: Puteti consulta Anexele 1 - 2 in fisierul atasat.
Comentarii articol (0)