Guvernul a modificat recent Codul Fiscal astfel incat, conform declaratiilor Executivului, mediul de afaceri sa poata beneficia de o serie de facilitati fiscale. Printre ele s-a numarat si posibilitatatea ca anumiti angajatori sa depuna doar trimestrial la Fisc declaratia fiscala unica. Insa, de la facilitate la inducerea in eroare a multor contribuabili n-a fost decat un pas.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Ce s-a intamplat de fapt? Guvernul a emisordonanta nr. 30/2011 prin care s-a prevazut ca angajatorii care se incadreaza in anumite conditii vor putea depune doar trimestrial declaratia unica. Printre conditii se numarau o cifra de afaceri de pana la 100.000 euro si un numar mediu de 3 salariati.
Ne incurcam in cifre, date si proceduri
Insa, o circulara emisa saptamana trecuta de Finante contrazice prevederile OG nr. 30/2011. Astfel, in timp ce OG nr. 30/2011 spune ca numarul mediu de salariati se calculeaza in baza datelor din declaratia unica, circulara prevede ca acest calcul se va face in baza datelor din situatiile financiare aferente lui 2010.
"Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile 112 depuse pentru fiecare luna din anul anterior", spunea OG nr. 30/2011. Insa, aceasta prevedere nu se pot aplica, dat fiind faptul ca in 2010 nu aveam declaratia fiscala unica la care sa ne raportam, aceasta fiind introdusa abia din ianuarie 2011.
O alta problema a fost publicarea in Monitorul Oficial a declaratiei privind optiunea pentru depunerea lunara a Declaratiei unice. Astfel, firmele care se incadrau in conditiile pentru depunerea trimestriala, dar preferau sa ramana la cea lunara aveau posibilitatea sa opteze pentru acest lucru pana la 26 septembrie.
Insa, ordinul ANAF 3.154/2011 prin care a fost aprobata declaratia a fost publicat in Monitorul Oficial vineri seara (23 septembrie), astfel ca, a ramas o singura zi disponibila (26 septembrie) in vederea depunerii declaratiei la Fisc.
Reamintesc faptul ca proiectul de ordin pentru aprobarea declaratiei privind optiunea pentru depunerea lunara a fost elaborat de ANAF inca din 15 septembrie, ceea ce inseamna ca a fost nevoie de 8 zile pentru ca acesta sa ajunga publicat in Monitorul Oficial.
In concluzie, ajungem inca o data la situatia in care facilitatile fiscale devin o corvoada pentru contribuabili, la fel ca in cazul unor masuri precum esalonarea la plata a datoriilor sau a neimpozitarea profitului reinvestit.
De ce nu este capabil Executivul sa emita acte normative corecte, coerente si aplicabile, mai ales atunci cand sunt emise din "grija" pentru bunastarea contribuabilului? Odata cu fiecare modificare a Codului Fiscal a fost nevoie de corecturi ulterioare pentru a repara greselile scapate, platite tot din buzunarul contribuabilului (vezi exemplul OUG nr. 58/2010 modificata de OUG 82/2010 sau al impozitului minim, eliminat de catre Guvern la un an dupa ce a determinat inchiderea a mii de firme).
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (15)