In 2011, in mediul privat, salariile au crescut cu 5,1%, cu aproximativ doua procente sub nivelul anticipat de companii in luna ianuarie, potrivit unui studiu realizat de PayWell Romania 2011 si dat publicitatii de PwC Romania. De cele mai importante majorari salariale au avut parte angajatii din sectorul auto, la capatul opus fiind personalul din sectorul bancar.
Potrivit editiei de anul acesta a studiului salarial si de beneficii PayWell, efectuat de departamentul de consultanta in resurse umane al PwC Romania,
aproape jumatate dintre companiile participante au efectuat deja cresteri salariale, in vreme ce o treime intentioneaza sa efectueze cresteri salariale in perioada de timp ramasa pana la sfarsitul anului. In schimb, 23% dintre companiile participante fie nu intentioneaza sa majoreze salariile, fie nu au luat inca nicio decizie in acest sens.
Desi cresterea salariala inregistrata, de 5,1%, este peste cea realizata in 2010, cand s-a inregistrat o crestere de 4,3%, nivelul real al majorarii s-a situat sub estimarile de la inceputul anului, atunci cand companiile planificau o crestere salariala medie de 6,8%.
In opinia lui
Peter de Ruiter (foto dreapta), partener si liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PwC Romania, cresterea salariala medie efectuata anul acesta se va situa cel mai probabil la acelasi nivel cu rata inflatiei.
„Datele studiului PayWell indica faptul ca
firmele din Romania au depasit mentalitatea de supravietuire si de conservare a resurselor din perioada recesiunii si au revenit la un optimism moderat. Se remarca faptul ca sectoarele in care functioneaza contracte colective de munca ce leaga evolutia salariala de nivelul inflatiei in anul anterior, asa cum sunt sectorul industrial si cel de productie auto, au fost cele care au oferit si cele mai mari cresteri salariale in 2011”, a mai precizat acesta.
In acelasi timp, PwC subliniaza ca, pentru anul urmator,
aproape 60% dintre companiile participante la studiu au bugetat cresteri salariale, procentul mediu fiind de 6,8%.
„Sectoarele care au traversat cel mai bine criza economica, in general cele care aveau legatura cu exporturile (productia industriala si auto), au inregistrat si o dinamica salariala peste medie, in vreme ce domeniile aflate in stransa legatura cu evolutiile pietei interne (retailul sau sectorul bancar) au raportat cresteri salariale modeste, sub nivelul prognozat al inflatiei ”, a adaugat Peter de Ruiter.
Potrivit datelor PayWell Romania 2011, cresterea medie a salariilor in sectorul auto in 2011 a fost de 8,9%, in productia industriala de 7,2%, in vreme ce in retail cresterea medie a salariilor a fost de doar 2,4%, iar in sectorul bancar de 2,9%.
In ceea ce priveste platile extra-salariale, studiul arata ca 66% dintre companiile din Romania acorda prime fixe (independente de performanta organizatiei si/sau de performanta individuala).
Astfel, PwC subliniaza ca exista o usoara scadere a numarului companiilor care ofera prime fixe fata de anii trecuti, acestea fiind acordate in principal cu ocazia sarbatorilor de iarna, a Pastelui si a sezonului vacantelor.
Conform documentului de presa,
bonusurile de performanta sunt oferite, in general, managementului. In acelasi timp, in raport se arata ca, pentru anul in curs, companiile si-au fixat ca tinta de plata variabila aproximativ doua salarii lunare, iar cuantumul efectiv acordat s-a ridicat la un salariu si jumatate, mai mult decat in 2010, atunci cand platile variabile s-au ridicat la doar un salariu lunar.
Comentarii articol (0)