Ministerul Educatiei (MECTS) a publicat, duminica, ierarhizarea programelor de studii organizate de universitatile acreditate din sistemul national de invatamant. Universitatile vor fi finantate de stat pe baza acestei clasificari, urmand ca, de acum, ierarhizarea sa se realizeze in fiecare an.
Potrivit MECTS, acceste
rezultate sunt valabile pentru anul universitar 2011-2012. In acelasi timp, ministerul subliniaza ca, potrivit
HG nr. 789/2011, ierarhizarea programelor de studii se va realiza anual. Potrivit actului normativ, la clasificare, respectiv ierarhizare, au participat toate universitatile si programele de studii universitare si master acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, de stat, particulare si confesionale.
Astfel,
facultatile au primit calificative de la A la E, evaluarea avand la baza
criterii precum:
• predarea si invatarea;
• cercetarea stiintifica;
• creatia artistica, in cazul universitatilor de arte;
• relatia universitatii cu mediul extern;
• capacitatea institutionala.
Printre programele de studii care au primit
cel mai inalt calificativ (A) se numara Facultatea de Finante din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Administrative din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, Facultatea de Administrare a Afacerilor din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, dar si Facultatea de informatica din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti si Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti.
La mijlocul clasamentului, avand
calificativul C, au fost incadrate programele de studii din cadrul Facultatii de Psihologie a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti, Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii Oradea, Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare a Universitatii Valahia din Targoviste sau Facultatea de Fizica a Universitatii Dunarea de Jos.
Cele mai slabe programe de studii, carora le-au fost atribuite
calificativul E, sunt: Facultatea de Informatica a Universitatii din Petrosani, Stiintele Mediului din cadrul Universitatii Ovidiu, Facultatea de Medicina Veterinara a Universitatii Spiru Haret, dar si Stiintele comunicarii din cadrul Universitatii Oradea, Facultatea de Contabilitate din cadrul Universitatii George Baritiu din Brasov, dar si Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul Universitatii Lucian Blaga.
Conform Legii Educatiei Nationale, evaluarea institutiilor de invatamant superior are ca obiectiv autorizarea provizorie si acreditarea programelor de studii ale universitatilor.
Clasificarea facultatilor poate fi consultata AICI.
Comentarii articol (8)