Experienta ultimilor ani ne-a aratat ca Romania este tara cu cele mai frecvente schimbari legislative in domeniul fiscalitatii, lucru care face imposibila construirea unei strategii de business pe termen lung. Mai mult, taxele si contributiile sociale platite sunt considerate mari de catre majoritatea companiilor care opereaza in Romania. La polul opus sta insa Bulgaria, considerata cea mai stabila tara din regiune, din punct de vedere al sistemului fiscal, conform unui studiu al companiei de consultanta Accace.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Obiectivul principal al studiului Accace a fost identificarea problemelor fiscale cu care se confrunta companiile si reprezentarea acestora asupra modului de functionare a sistemelor fiscale in regiune, pentru a formula si adapta solutii menite a fluidiza activitatea companiilor si a le permite construirea de strategii pe termen lung.
Ce solutii avem pentru a deveni un mediu fiscal competitiv?
Reducerea numarului de taxe /comasarea acestora
Potrivit experilor Accace, plafonarea, simplificarea si consolidarea contributiilor sociale (plafonarea bazei impozabile ar duce la un nivel mai redus al taxelor si implicit la cresterea gradului de conformare voluntara, ulterior la colectare). Mai mult, reglementarea centralizata a taxelor si contributiilor, ceea ce ar duce la aplicarea unitara, usurinta in intelegerea sarcinii fiscale, acces facil al contribuabililor la legislatie.
Extinderea reglementarilor fiscale privind grupul de TVA la toate categoriile de contribuabili
Simplificarea modului de raportare si a procesului de plata a taxelor
Calcularea, raportarea si plata impozitului de profit anual (cu plati anticipate trimestrial)
Posibilitatea compensarii intre creantele /datoriile contribuabililor, indiferent de autoritatea care administreaza bugetul
Impunerea unor limite maxime de timp pentu solutionarea controalelor fiscale si recunoasterea dobanzilor datorate contribuabililor in cazul in care se depasesc aceste limite de catre reprezentantii statului
Dezvoltarea si promovarea legislatiei care vizeaza holding-urile in Romania
Implementarea unei strategii fiscale, diminuarea ingerintei politicului in politicile fiscale
Imbunatatirea modului de comunicare a autoritatilor fiscale cu mediul privat
Impunerea certificarii declaratiei anuale de impozit pe profit de catre consultantii fiscali, in vederea diminuarii riscurilor fiscale
Asigurarea de catre ANAF a aplicarii si intelegerii unitare a legislatiei de catre contribuabili
Acceptarea documentelor in format electronic / extinderea comunicarii in format electronic cu contribuabilul
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)