Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala a publicat luni in Monitorul Oficial un ordin prin care aproba modelul deciziei de anulare a penalitatilor de intarziere pentru firmele care isi platesc datoriile pana la finalul anului.
OG30/2011 care a modificat Codul fiscal si a reglementat si alte masuri financiar fiscale a dat posibilitatea ca penalitatile de intarziere sa fie anulate pentru firmele care isi platesc datoriile la stat pana la finalul anului sau reduse pentru firmele care isi platesc datoriile pana la 30 iunie 2012.
Saptamana trecuta ANAF a publicat si ordinul prin care stabilea cum vor fi aplicate exact aceste facilitati fiscale (
AvocatNet.ro a scris mai multe despre acest subiect aici).
In rezumat, facilitatile fiscale se acorda pentru obligatiile fiscale accesorii aferente obligatiilor fiscale principale restante la data de 31 august 2011. Penalitatile de intarziere se anuleaza sau se reduc astfel:
a) anularea penalitatilor de intarziere, precum si anularea unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 31 decembrie 2011;
b) reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere, precum si reducerea cu 50% a unei cote de 50% din majorarile de intarziere aferente acestor obligatii fiscale principale, daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora, administrate/stabilite de fiecare dintre organele competente, sunt stinse prin plata sau compensare pana la data de 30 iunie 2012.
Reducerea sau anularea penalitatilor de intarziere nu se acorda pentru obligatiile fiscale
stinse prin poprire sau prin sume incasate din valorificarea bunurilor sechestrate.
Cum arata formularele pentru aplicarea acestor facilitati fiscale
Ordinul ANAF nr. 3.253/2011, publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 713 din 10 octombrie 2011 aproba atat modelul deciziei de anulare a penalitatilor, cat si modelul deciziei de reducere a acestora.
Pana la intocmirea uneia dintre aceste decizii (in functie de situatie), trebuie sa se urmeze o anumita procedura.
Astfel, pana la data de 15 octombrie 2011, organele competente identifica contribuabilii care, conform evidentelor fiscale, inregistreaza obligatii fiscale principale restante la data de 31 august 2011 si notifica contribuabilii privind posibilitatea acordarii facilitatilor fiscale mentionate.
Contribuabilii care nu au fost notificati se pot adresa organelor competente pentru clarificarea situatiei fiscale, iar organul competent are obligatia ca, la solicitarea contribuabililor, sa clarifice eventualele neconcordante existente intre evidenta acestora si evidenta fiscala.
Pentru a beneficia de reducerea sau anularea penalitatilor, contribuabilii trebuie sa depuna
o cerere prin care solicita o situatie a obligatiilor de plata exigibile, precum si a celor care intra sub incidenta facilitatilor. Organul competent trebuie ca, in termen de cinci zile de la depunerea cererii, sa comunice contribuabilului situatia solicitata si sa intocmeasca un borderou provizoriu de scadere din evidenta fiscala a obligatiilor fiscale pentru care se pot acorda reduceri sau anulari ale penalitatilor de intarziere.
In urmatoarele
10 zile de la data comunicarii situatiei obligatiilor fiscale, contribuabilul trebuie
sa achite prin plata sau compensare obligatiile principale si dobanzile aferente acestora. Daca acest lucru se intampla, organul competent va valida borderoul provizoriu de scadere a penalitatilor si in termen de 3 zile de la data stingerii va emite decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii, adica dobanzi de intarziere calculate si neinstituite datorita timpului trecut de la data depunerii cererii si pana la stingerea prin plata sau compensare. Acestea trebuie achitate conform art. 111. alin. 2 din Codul de procedura fiscala, si anume:
- daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 1 - 15 din luna, termenul de plata este pana la data de 5 a lunii urmatoare;
- daca data comunicarii este cuprinsa in intervalul 16 - 31 din luna, termenul de plata este pana la data de 20 a lunii urmatoare.
Daca se sting si aceste obligatii fiscale accesorii in termenul prevazut, organul competent emite, in functie de caz,
decizia de anulare a penalitatilor de intarziere sau de reducere a lor.
Acest document se intocmeste in
doua exemplare, din care un exemplar se comunica contribuabilului, iar un exemplar se arhiveaza la organul competent.
In situatia in care contribuabilul nu isi plateste datoriile in termenele stabilite de procedura (10 zile de la data comunicarii situatiei pentru obligatii principale sau termenul prevazut la art. 111 alin (2), in cazul accesoriilor) se opereaza in evidenta fiscala
repunerea obligatiilor fiscale ce au facut obiectul borderoului provizoriu de scadere.
__
Nota AvocatNet.ro: Consultati atasat modele deciziilor de reducere si de anulare a penalitatilor de intarziere.
Comentarii articol (22)